Opozicija bi istospolne pare izločila iz zakonika

Koalicija meni, da slovenska družba še ni pripravljena za izenačitev različnih vrst partnerskih skupnosti, opozicija pa razmišlja, kako je lahko nekdo zunajpartnerski partner.

sob, 19.03.2011, 07:15

Ljubljana - Definicije, kaj so zakonska zveza, zunajzakonska skupnost, partnerska skupnost in zunajpartnerska skupnost, so na seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide o predlogu novega družinskega zakonika spodbudile precej burno razpravo. Opisom oporeka opozicija, predstavnik civilne iniciative za družino Aleš Primc pa opoziciji očita celo kompromisno prevaro; predsednica odbora Andreja Črnak Meglič njemu očita sovražni govor in nestrpnost do drugače mislečih.

Zakonska zveza je življenjska skupnost moškega in ženske. Dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, je zunajzakonska skupnost, zveza dveh moških ali dveh žensk je partnerska skupnost, zveza dveh moških ali dveh žensk, ki nista sklenila partnerske skupnosti, je zunajpartnerska skupnost. To so definicije v 3. in 4. členu družinskega zakonika, ki upoštevajo kompromisni predlog in jih je koalicijska večina potrdila.

Slovenska družba še ni pripravljena za izenačitev skupnosti, kakršno so predvideli v prvotni različici predloga, takšna ureditev pa kaže na realnost, je mogoče strniti razmišljanja večine vladnih strank. Opozicija pa oporeka vsebini - pri zakonski zvezi so želeli, da bi bilo zapisano, da je njen pomen v zasnovanju družine; za zunajzakonsko skupnost so predlagali, da bi bilo določeno, naj traja najmanj tri leta, ker se jim zdi »dalj časa trajajoča« preveč nedoločen opis. Partnerske in zunajpartnerske skupnosti, ki zadevajo le homoseksualne pare in jim predlog zakona priznava enake pravice, kot jih imata zakonska zveza in zunajzakonska skupnost razen posvojitve tujih otrok, pa bi po njihovem mnenju morali urejati v ločenem zakonu oziroma zagovarjajo stališče, da se s temi razmerji že ukvarja zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

Sovražni govor namesto zaščite otrok

Vodja civilne iniciative Aleš Primc je šel v svojem nasprotovanju še dlje. Po njegovih besedah so vladni poslanci s sprejetjem enakega pravnega pomena zakonske in istospolne partnerske skupnosti na široko odprli pot »kompromisni prevari«, katere namen je doseči njuno popolno izenačitev pred ustavnim sodiščem. Vladnim predstavnikom očita zavajanje, predsednici odbora cenzuro z namenom prikrivanja, kot vrhunec nesmislov pa je označil pojmovanje zunajpartnerske skupnosti, češ, kako je lahko nekdo zunajpartnerski partner.

Andreji Črnak Meglič (SD), ki je odločena, da bodo družinski zakonik »pripeljali do konca«, je opozorila, da se napadi nanjo in na poslance zadnje čase vrstijo, nasprotniki družinskega zakonika pa so šli z neresnicami, žalitvami in celo grožnjami do tistih, ki ne mislijo tako kot oni, predaleč. »Družinski zakonik govori predvsem o tem, da se otrokom zagotovi njihove pravice in jim omogoča najboljšo možnost za razvoj. Je korak v pravo smer. Podtikajo nam vse mogoče naklepe. Skrajni čas je, da ustavimo sovražni govor. Javnost pozivamo, naj se upre temu nemogočemu stopnjevanju sovražnosti. Potrebujemo strpen dialog,« je prepričana Andreja Črnak Meglič.

Povezane novice

Pravica do matere 
in očeta pred pravico 
do življenja?
6. marec ob 07:00
Na kompromisni predlog družinskega zakonika ni bilo vidnejših in odmevnejših javnih odzivov. Smemo zato sklepati, da so se slovenski »levi in liberalci« opredelili za kompromis? Pa se zavedajo, za kaj so se s tem ...
Prijavi sovražni govor