Ormožani odlagališča smeti nočejo in pika!

Ne zahtevajo le odstopa od načrtov za bodoči center, temveč tudi, da se opuščeni del glinokopa sanira.

Objavljeno
12. marec 2015 17.17
*tavcar* Odlagališče, odpadki
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ormož - Civilna iniciativa Ormož ne bo dovolila zgraditi odlagališča v opuščenem glinokopu na Hardeku, poudarja njen vodja Danilo Kosi in dodaja, da so doslej proti centru za ravnanje z odpadki Podravja (CeROP) zbrali že preko 300 podpisov.

Občina Ormož je naročila in bo čez deset dni že predstavila podrobni prostorski načrt, po katerem bo na osem hektarov vrisano odlagališče ostanka komunalnih odpadkov (za okrog 700 tisoč ton), na preostalem delu zemljišča do skupne velikosti 13,5 hektarov pa sortirnica, kompostarna, čistilna naprava in druga potrebna infrastruktura.

Že doslej so priprave na ta center občino stale preko 180 tisoč evrov. Ker pa bi tudi center morala zgraditi sama brez pomoči države ali evropskih skladov, bi to še dodatno obremenilo prebivalce Ormoža in okolice, ki bi s plačevanjem za odpadke morali vračati še kredit za gradnjo centra. Javno zasebno partnerstvo pri izgradnji (z zasebnim Komunalnim podjetjem Ormož) pa se jim ne zdi niti primerno niti zakonito za zagotavljanje komunalne javne službe, zato takšno možnost zavračajo.

Glinokop bi morala sanirati opekarna Wienerberger

A ne zahtevajo le odstopa od načrtov za bodoči center. Zahtevajo tudi, da se opuščeni del glinokopa sanira in rekultivira v zelene površine. Poudarjajo, da je bila prvotna zamisel o ureditvi glinokopa (pred 15 leti) povsem drugačna, saj je predvidevala zelene površine, nekaj športnih površin in samo sortirnico odpadkov, ne pa njihovega odlaganja na tem mestu.

Glinokop bi sicer morala sanirati opekarna Wienerberger iz Ormoža in to po koncesijski pogodbi, ki jo je imela sklenjeno. Vendar je opekarna prenesla lastništvo zemljišča brezplačno na občino Ormož, s tem pa izrecno v pogodbi prenesla tudi obveznost sanacije območja na novega lastnika. V CI menijo, da si je občina s tem nakopala večje breme kot bi lahko od lastništva imela koristi.

Vnaprej pa so v CI povedali, da ne bodo sprejeli in da vnaprej odklanjajo kakršnokoli odškodnino, s katero bi jih občina morda skušala omehčati. Preprosto odlagališča nočejo in tistih 3 tisoč ton odpadkov, kolikor jih tri občine na ormoškem območju vsako leto morajo nekam odložiti, ne predstavlja skoraj nič v slovenskem merilu - v deželi pa je odlagalnih kapacitet dovolj, so prepričani.