Osmi labod s ptičjo gripo

Lastniki perutnine naj živali zadržujejo v zaprtih prostorih.

Objavljeno
19. januar 2017 13.53
regent drava
M. P. V.
M. P. V.

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je potrdil nov primer ptičje gripe pri labodu, ki je poginil na ribnikih pri Rankovcih v občini Tišina. Doslej je bila prisotnost aviarne influence H5N8 ugotovljena pri osmih labodih, v vzorcih poginjene race mlakarice, najdene v občini Šentjur, pa je bila ugotovljena prisotnost virusa influence tipa A, vendar ne gre za podtip H5 ali H7.

Ker je bil zadnji poginjeni labod najden v občini, ki je oddaljena od prejšnjih pojavov ptičje gripe, je uprava za varno hrano ponovno opozorila lastnike perutnine, naj upoštevajo sklepe Državnega središča za nadzor bolezni ter zadržujejo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih oziroma tako, da ne bo prišlo do stika s prostoživečimi pticami.

Veterinarsko higienska služba Nacionalnega veterinarskega inštituta je 18. januarja prevzela 11 poginulih prostoživečih ptic in perutnine. Vsem so bili odvzeti vzorci za nadaljnjo analizo na prisotnost virusa aviarne influence (AI).

Nacionalni veterinarski inštitut je doslej analiziral 16 osebkov perutnine, pri desetih so bili rezultati negativni, pri šestih kokoših iz občine Beltinci preiskava še teče.

V preiskavo je inštitut doslej dobil tudi 73 poginulih prostoživečih ptic. Pri 63 živalih je preiskavo zaključil, pri desetih ta še poteka.

V Evropi so doslej AI potrdili v 25 državah, nazadnje včeraj v Črni Gori in Španiji. V obeh državah so ptičjo gripo ugotovili pri prostoživečih pticah. Število izbruhov bolezni pri perutnini se je povzpelo na 553, pri prostoživečih pticah na 451, 13 primerov pa so zabeležili pri pticah v ujetništvu.