Z zmanjšanjem cepljenja ranljivejša družba

Nevaren upad deleža precepljenih otrok. Vsi ljudje ne razvijejo popolne imunosti, ta pa lahko s časom tudi upade, pravi stroka.

Objavljeno
09. marec 2015 11.40
Posodobljeno
09. marec 2015 11.40
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana - Za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe je bilo storjeno vse potrebno, zagotavljajo strokovnjaki. Potem ko je bilo v petek uradno potrjeno, da je noseča medicinska sestra, ki je delala v sprejemni ambulanti Pediatrične klinike, zbolela za ošpicami, po zadnjih podatkih ni okužen nihče.

Medicinska sestra, ki se je okužila kljub dejstvu, da je bila proti ošpicam cepljena z dvema odmerkoma, zadnjič okoli leta 1980, bolezen preboleva doma. okužila pa se je pri stiku z otrokom z ošpicami, ki je bil pred štirinajstimi dnevi na pregledu na kliniki in je iz območja osrednje Slovenije. Otrok zaradi ocene svojega zdravnika ni bil cepljen.

Trinajsta žrtev virusa

Medicinska sestra je letos že trinajsta žrtev virusa, ki v neprezračenem prostoru preživi tudi do dve uri in je izredno nalezljiv. Sicer pa smo imeli zadnji večji izbruh ošpic v državi pred nekaj meseci, ko je bilo zabeleženih 34 primerov obolelih: 21 jih je obiskalo mednarodno razstavo psov v Šempetru pri Gorici, devet se jih je okužilo, ker so bili s temi osebami v stiku, pri treh pa so ugotovili, da so bolezen prinesli iz Bosne in Hercegovine. Ravno zato, ker nas obkrožajo države, kjer so žarišča okužb, strokovnjaki pozivajo k cepljenju, ki se ga vse več staršev izogiba. »Število ljudi, ki menijo, da so ošpice in cepiva zgolj zarota farmacevtskih firm, žal narašča, s tem pa naši problemi, je opozoril strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda.

Javni poziv

Ker je prišlo do okužbe pri stiku z otrokom z ošpicami, ki je bil pred 14 dnevi na pregledu na kliniki in je iz območja osrednje Slovenije (otrok zaradi ocene svojega zdravnika ni bil cepljen), je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal poziv, da se na pediatrični kliniki oglasijo vsi, ki so v času od ponedeljka, 2. marca, do vključno srede, 4. marca, obiskali tamkajšnjo sprejemno pisarno, da se preveri njihova zaščita pred okužbo.

V nedeljo so tam obravnavali preko 150 otrok in njihovih spremljevalcev, danes šestdeset, zdaj bodo z delom nadaljevali na območnih enotah NIJZ. Če je bilo ugotovljeno, da otrok ali odrasel, ki je bil v stiku z medicinsko sestro, ni bil cepljen ali ni prejel dveh odmerkov cepiva, je bilo potrebno cepljenje, pri nekaterih posebej ogroženih pa je bila potrebna tudi zaščita z imunoglobulini. V nedeljo so tako proti ošpicam cepili okoli 60 otrok in odraslih. Do zdaj so identificirati že večino otrok, njihovih svojcev in osebja, ki je bilo v stiku z okuženo medicinsko sestro.

Ošpice kljub cepljenju

Med zbolelimi za ošpicami se najdejo tudi takšni, ki so bili cepljeni z enim ali - tako kot medicinska sestra na pediatriji - dvema odmerkoma cepiva. Vsi ljudje ne razvijejo popolne imunosti, ta pa lahko s časom tudi upade, pravi stroka.

Tisti, ki niso prepričani, ali so zaščiteni oziroma se bojijo, da jim je ta upadla (cepljenje z dvema odmerkoma naj bi zagotavljalo do 99-odstotno zaščito in bilo dosmrtno), lahko to preverijo s samoplačniškim preverjanjem, za katerega lahko zaprosijo pri izbranem zdravniku ali na območni enoti NIJZ. »Titer specifičnih protiteles se na stroške zavarovalnice izvede le pred cepljenjem pri ljudeh z resno motnjo imunosti, nosečnicah in otrocih pod šestimi meseci starosti,« so nam pojasnili na NIJZ. Izvedeli smo, da titre specifičnih protiteles določajo zdravstvenemu osebju tudi na sistematskih pregledih, ni pa nam uspelo pridobiti odgovora, kdaj so bili ti nazadnje določeni pri oboleli medicinski sestri, če sploh. Lahko pa zaradi različnih vzrokov zataji tudi cepivo.

Rešitev precepljenost

Cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je treba uporabiti takoj po pripravi, tako kot večino cepiv ga je treba shranjevati in prevažati v hladilniku v temperaturnem območju od dve do osem stopinj Celzija, varovati pred svetlobo, pozornost je treba posvetiti tudi roku uporabe. Če ti pogoji niso spoštovani, je lahko njegova učinkovitost slabša ali pa je ni.

Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike, je opozoril, da zadnjega zapleta ne bi bilo, če bi bila precepljenost takšna, kot je bila pred leti. Na pediatrično kliniko pridejo tudi otroci, ki iz različnih zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni, tako kot otrok, od katerega se je po dosedanjih podatkih nalezla omenjena medicinska sestra.

»Njih varuje to, da je populacija ustrezno precepljena,« je dejal Kenda. A ni. Alenka Kraigher, predstojnica centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je povedala, da ošpic zaradi visoke stopnje precepljenosti nismo poznali do leta 2009, zadnja leta pa se v nekaterih predelih države zanimanje za cepljenje zmanjšuje, družba pa postaja ranljivejša. Povedala je še, da traja nevarnost za širjenje okužbe od prvega odkritega primera do 21 dni in bo v primeru na pediatriji izvodenela 25. marca.