Ostal brez pričakovane pomoči

Ljutomerska občina Matevžu Koscu ne plača gradbenih del.

Objavljeno
27. junij 2015 16.51
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljutomer – Občina Ormož je spoštovala dogovor in je ljutomerskemu občanu Matevžu Koscu prispevala obljubljeno tretjino stroškov, ki so nastali z odvodnjavanjem občinskih meteornih vod prek njegove parcele, občina Ljutomer pa svoje tretjine kljub obljubi ne namerava poravnati.

Domačin Aleš Kosec je pred sedmimi leti kupil parcelo, na kateri si je uredil vinograd. Po parceli je bilo že pred tem urejeno odvodnjavanje meteornih vod s ceste, ki ljutomersko občino loči od ormoške. Leta 2008 je mejno cesto v upravljanje prevzela občina Ormož, ki se je kljub dejstvu, da Kosec ni njihov občan, odločila pomagati mu položiti več kot dvesto metrov kanalizacijskih cevi vzdolž njegove parcele.

»Svojo obveznost smo poravnali konec lanskega decembra, čeprav ste nam zadevo poleti leta 2013 odstopili v reševanje, ker da smo mi upravljavec ceste,« je pred dnevi ljutomerski županji Olgi Karba pisal njen ormoški kolega Alojz Sok, ki je Karbo pozval, naj občina Ljutomer pošteno poravna svoj del obveznosti.

Stroški odvodnjavanja so znašali malo manj kot osem tisoč evrov, po besedah ormoškega župana pa je direktor ljutomerske občinske uprave Tomislav Zrinski pri njem v pisarni pred pričami zagotovil, da bo občina Ljutomer zagotovila tretjino sredstev. Kasneje so iz občine Ljutomer prek telefonskih pogovorov obljubo večkrat ponovili, a pisnega zagotovila o deljenju stroškov občini nista naredili.

Ni zagotovljenih sredstev

Iz ljutomerske občine so Koscu lani pojasnili, da v proračunu nimajo zagotovljenih sredstev za poplačilo 2500 evrov, letos pa so mu predlagali, naj stroške poravna sam. »Občina se ni nikoli zavezala, da bo prevzela kakršnekoli stroške, saj ni bil sklenjen noben sporazum, po katerem bi imeli kakršnekoli obveznosti. Dela, ki so bila izvedena brez nadzora, je očitno izvedel gospod Kosec na lastno pobudo, zato naj tudi stroške poravna sam,« pravi Zrinski. »Odnos občine Ljutomer do njihovega občana se nam ne zdi pošten,« k vsemu dodaja ormoški župan Sok.