Osterman ustavil nespametne poveljnike

Zaradi pomanjkanja vojaškega kadra so od slušateljev seminarja zahtevali, naj ure nadomestijo.

Objavljeno
28. januar 2016 22.00
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Zaradi pomanjkanja kadra v posadkah večnamenske ladje Triglav in hitre patruljne ladje Ankaran, pripadnikov Slovenske vojske (SV) pa primanjkuje tudi v odredu za specialno podvodno delovanje in v vodu za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, je generalštab SV razpisal interni razpis. Kandidate je generalštab minulo sredo povabil na informativni dan, a njihovi poveljujoči so zahtevali, naj zaradi odsotnosti vzamejo dopust.

Viri iz Slovenske vojske (SV) že dalj časa opozarjajo, da se ruski svetljak, ki ga je naša vojska poimenovala po najvišji slovenski gori Triglav, po vrnitvi v Slovenijo ne bo mogel več vrniti na mednarodno misijo reševanja beguncev zaradi preprostega vzroka: pomanjkanje pripadnikov v 430. mornariškem divizionu. Sedemintridesetčlanska posadka Triglava je ravno predvčerajšnjim iz mednarodnih voda rešila več kot 110 ljudi – to je bila že osma odmevna akcija naše vojske na tej mednarodni misiji od oktobra, ko so odpluli na Sredozemlje –, misijo pa je vlada podaljšala do 15. marca. Mar res zaradi pomanjkanja kadra?

Dopust za seminar

Iz generalštaba so nam sporočili, da je 430. mornariški divizion zdaj zaseden okrog 80-odstotno, vendar so pred nekaj dnevi pripadnikom SV poslali interno vabilo za delo na tem kadrovsko podhranjenem področju. »V posadki ladij vabimo častnike, podčastnike in vojake mornarje. Zaradi specifik delovnega mesta so pripadniki posadke specialisti z ustreznim dodatkom k plači,« piše v interni objavi za prijavo kandidatk in kandidatov stalne sestave Slovenske vojske.

Da bi generalštab pripadnikom, ki bi se odločili za prestop v mornarico oziroma v enoto za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, kar najbolje predstavil njihovo novo delovno mesto, je v sredo zjutraj v ankaranski vojašnici organiziral celo informativni dan, podobno informiranje pripadnikov SV pa je včeraj potekalo tudi v šentviški vojašnici, kjer so pripadnike poučili o delu v enoti z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

V uredništvo smo prejeli precej klicev pripadnikov stalne sestave SV, ki so se informativnih dni udeležili. Presenečeni so nam povedali, da so njihovi nadrejeni v enotah SV, v katerih zdaj službujejo, zaradi tega, ker bi šli oziroma so šli na informativni dan, želeli, da za to vzamejo dopust. Denimo v 10. pehotnem polku, ki deluje pod poveljstvom prve brigade SV, je pripadnica T. K. (podatke hranimo v uredništvu) od nadrejenih zato zahtevala, naj ji dovolilnico za dopust natisnejo, da bo imela pisni dokaz, da vodstvo polka deluje neusklajeno z generalštabom. »Najprej so od nas zahtevali, naj ure nadomestimo, zahteva za pisanje za dopust je prišla kasneje. Norišnica. To je razpad Slovenske vojske,« je povedala pripadnica.

Na generalštabu o tem, da bi morali vojaki, ki bi se hoteli udeležiti seminarja, za to vzeti dopust, niso vedeli ničesar, a pozno popoldne so nas vendarle obvestili, da je načelnik generalštaba Andrej Osterman izdal usmeritev podrejenim, da naj od pripadnikov, ki so bili slušatelji seminarja, ne zahtevajo dopusta.

Pričakujejo ukaz

Pripadniki, ki so se minulo sredo in včeraj informirali v Ankaranu oziroma v Šentvidu, o Ostermanovi usmeritvi sinoči niso vedeli še ničesar, pričakujejo pa, da jim bodo njihovi nadrejeni ta ukaz načelnika prenesli danes. »Če ne bi s to informacijo šli v javnost, dvomim, da bi načelnik izdal takšno usmeritev. Dvomim tudi, da bi zahteva o pisanju dopustov sploh prišla do njega,« pravi pripadnik SV, ki noče biti imenovan (podatki so znani uredništvu).

»Ker je formacija dokument, označen s stopnjo tajnosti,« pravijo na generalštabu, »natančnih številk, koliko pripadnikov resnično manjka v 430. divizionu, v odredu za specialno podvodno delovanje in v vodu za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, ne moremo povedati.« So pa pojasnili, da se je na razpis, s katerim bi dopolnili 430. mornariški divizion, javilo 64 pripadnic in pripadnikov SV, dveh informativnih dni pa se je udeležila več kot polovica prijavljenih na razpis. Tovrstna odsotnost pripadnic in pripadnikov iz njihove matične enote zagotovo ne more biti vzrok za izrabo kompenzacijskih ur oziroma dopusta, še sporoča generalmajor Osterman. Pripadniki, ki so vest o tem razkrili javnosti, ob tem upajo, da si bodo njihovi nadrejeni te Ostermanove besede prebrali »in predvsem zapomnili«.