Senat poziva dekane, da vrnejo dodatek v celoti

Komisija za etična vprašanja je na senat naslovila ostro mnenje o neetičnem izplačevanju dodatkov.

Objavljeno
26. januar 2016 12.13
Tina Kristan
Tina Kristan
Ljubljana - Komisija za etična vprašanja ljubljanske univerze je »ogorčena nad neetičnimi dejanji, ki krnijo ugled univerze«, tudi nad nezakonitim izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost. Zato so o tem danes razpravljali senatorji.

Na seji senata Univerze v Ljubljani so sklenili pozvati dekane, nekdanje in sedanje (ne pa tudi druge zaposlene), k vračilu izplačanega dodatka za stalno pripravljenost v celoti, torej ne le za deset mesecev, kot to od njih zahteva zakon. Takšen sklep, kot tudi druga dva - da vsi zaposleni vrnejo dodatek v čim krajšem času in da na naslednji seji senata poročajo o poteku teh priporočil -, je predlagal predsednik senata, rektor Ivan Svetlik.

To pa je manj od tistega, kar je, vsaj sodeč na zapisano stališče, ki je bilo senatorjem posredovano vnaprej, pričakovala Komisija za etična vprašanja Univerze v Ljubljani. V komisiji, ki jo vodi profesor medicinske fakultete Zoran Grubič, se, kot so zapisali, zavedajo prenizkih plač zaposlenih v visokem šolstvu, vendar to »ne upravičuje samovoljnega nelegalnega in nelegitimnega ravnanja vodstev nekaterih fakultet«. Po mnenju Grubiča je izplačevanje dodatka pokazalo nekaj, o čemer večina ni vedela ničesar. To se ni zgodilo prvič. Pred slabim letom je Supervizor razkril, da so nekatere fakultete svojim zaposlenim izplačevale visoke honorarje po avtorskih in podjemnih pogodbah. »Resno nas mora zaskrbeti, ali je to vse,« je povedal Grubič. Zato se morajo vsi vprašati, ali je tisto, kar počnejo, skladno z etiko. Univerza in njene članice morajo ugotoviti morebitne nepravilnosti in jih po njegovem mnenju odpraviti, preden na to opozorijo novinarji.

V četrtek shod študentov

Komisija za etična vprašanja je zato v pisni izjavi pozvala rektorja in senat, naj ustrezno ukrepata in zaščitita ugled univerze in njenih zaposlenih. Spremembe statuta in novi pravilniki, ki morajo veljati za celotno univerzo, in ne le za posamezne članice, so nujni pogoj za izboljšanje slabega stanja, toda pravilnike »morajo pripraviti tisti, ki niso bili vpleteni v pravno in etično sporna ravnanja«. Prav tako bi »veljalo preveriti in povečati odgovornost vseh vodstvenih delavcev, ki morajo biti zgled za vse druge«, so še zapisali v izjavi.

Nova pravila

Toda o tem, kdo piše nova pravila - in ta se že pripravljajo, sprejeta pa bodo po spremembi kolektivne pogodbe, kar se tudi že ureja -, danes ni bilo izrečene niti besede. Prav tako ne, na kakšen način preveriti odgovornost vodstvenih delavcev. Je pa Svetlik na vprašanje Klemna Mesarca iz ljubljanske študentske organizacije, ali bodo proti komu uvedli disciplinski postopek, odgovoril: »Poteka ugotavljanje kazenske odgovornosti, zato se hkratno vprašanje disciplinske odgovornosti ta hip ne postavlja.« Kot je znano, izplačevanje dodatka preverjajo tudi kriminalisti.

Poleg kriminalistov so se na izplačevanje dodatkov v zadnjih tednih odzvali še zaposleni, študenti in sindikati. Zaposleni so v apelu zahtevali, naj univerzitetna skupnost nemudoma začne notranjo razpravo in iskanje vzrokov ter konkretne odgovornosti za sporna dejanja.

Hkrati so pozvali vodilne, ki so neposredno vpleteni ali so opustili dolžna dejanja, naj s svojim odstopom omogočijo, da se proces razjasnjevanja sploh začne. Študentska Iskra, ki zahteva odstop obeh vpletenih ministrov in rektorja, je za četrtek že napovedala protestni shod. Vpletena ministra je k odstopu pozval tudi visokošolski sindikat, ki je hkrati od Svetlika zahteval, naj ukrepa proti dekanji ekonomske fakultete Metki Tekavčič. Toda o odstopih in ukrepih proti odgovornim niti danes nismo slišali niti besede.