Otroci invalidi so srčni športniki

Sosedsko sodelovanje: Na prireditvi v Kapfenbergu je sodelovalo 500 otrok iz Avstrije in Slovenije.

Objavljeno
26. april 2014 21.44
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Kapfenberg – Skoraj petsto šolarjev iz Pomurja in Podravja in Avstrije se je udeležilo rekreacijske in športne prireditve za otroke invalide in neinvalide. Pripravila jo je Avstrijska civilna zveza invalidov (ÖZIV). Čeprav je bil namen prireditve druženje in enakopravno vključevanje invalidnih otrok v športno dejavnost, je imela tudi tekmovalni namen, pri čemer je bila najuspešnejša murskosoboška ekipa nogometašev.

Prireditev na stadionu Franza Feketeja so pripravili na koncu sosedskega čezmejnega projekta za enakopravno organizirano vključevanje otrok v športne dejavnosti športnih in rekreacijskih društev. Iz Prekmurja sta v projektu sodelovala murskosoboška Center za zdravje in razvoj in Medobčinsko društvo invalidov s partnerji. Otroci invalidi in neinvalidi, združeni v skupne ekipe, so tekmovali v nogometu. Pravo in drugo mesto sta zasedli ekipi murskosoboške tretje in četrte osnovne šole, njihov igralec Jernej Novak je bil s sedmimi doseženimi goli prvi strelec turnirja. Otroci so se preizkusili tudi v nordijski hoji na 2,5 km dolgi progi, otroci na invalidnih vozičkih pa v krosu in športnem poligonu. Srečanje otrok invalidov in neinvalidov je bilo že tretje, prvi dve, na katerih so sodelovali tudi odrasli invalidi, sta bili v Sloveniji.

Po besedah Mojce Haložan Makovec, v. d. direktorice Centra za zdravje in razvoj, je vključenost invalidnih otrok in odraslih invalidov v organizirano športno dejavnost v Prekmurju še vedno zelo majhna. To potrjujejo tudi rezultati ankete, ki jo je center izvedel med športnimi društvi. Skoraj 60 odstotkov društev med svojimi člani nima niti enega invalida, vendar jih je kar 80 odstotkov od anketiranih društev pripravljenih sprejeti med svoje člane. Zelo malo je tudi invalidov, ki so se na lastno pobudo včlanili v športna društva.