Otroci iz Osilnice bodo očitno hodili v hrvaško šolo

Zaprtje podružnične šole, ki bi jo obiskovala samo dva učenca. Pravilnik za obmejne občine dopušča izjeme, ministrstvo pri odločitvi neomajno.

Objavljeno
30. avgust 2016 21.58
Šola
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Osilnica – Starši se nikakor ne morejo sprijazniti z odločitvijo šolskega ministrstva, da zapre osnovno šolo do tretjega razreda v obmejni Osilnici, ki bi jo v novem šolskem letu obiskovala le dva učenca. Starši obeh šolarjev in starši otrok, ki bodo šolski prag prestopili v prihodnjih letih, napovedujejo, da bodo otroke vpisali v hrvaško vas Plešce, če bo obveljal sklep ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V obmejni občini Osilnica so prebivalci na nogah. Na spletni strani z naslovom Proti zaprtju podružnične šole Osilnica so tudi s pomočjo ljudi iz sosednjih občin zbrali že skoraj 500 podpisov podpore. Kot pravijo, ne morejo razumeti, da se je ministrstvo odločilo zapreti šolo, ki ima v teh krajih skoraj 200-letno tradicijo. Če bo obveljal sklep ministrstva, se bosta učenca tretjega razreda morala voziti s šolskim kombijem v 25 kilometrov oddaljeno šolo na Faro, v sosednjo občino Kostel, po cesti, ki je ozka, nevarna in pozimi tudi neprevozna, opozarja osilniški župan Antun Volf.

»Državi je očitno prav malo mar za naše kraje. Ko se bo zaprla šola, bodo iz naše doline odšli še tisti, ki so vztrajali v tem delu države,« je prepričana Alenka Čebulj Kovač, ki napoveduje, da bo prihodnje leto svojega otroka v prvi razred protestno vpisala v hrvaško šolo. »Država se začne in brani na meji. Dolina je obmejna in daleč od središča države. Koliko lepih besed o slovenščini, slovenskem jeziku slišimo in kakšno skrb posvečamo temu. Tu pa se zapira šola,« zaskrbljeno pove predstavnik društva Osilniška dolina Jože Ožura.

Župana pisala Cerarju

Toda na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pri svoji odločitvi neomajni, saj zaradi upada števila učencev v podružnični OŠ Osilnica na zgolj dva učenca niso mogli dati soglasja k takšni organizaciji vzgojno-izobraževalnega dela oziroma k edinemu oddelku z dvema učencema v šolskem letu 2016/2017. Pravijo, da je takšna odločitev skladna s pravilnikom o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, javnih osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javnih glasbenih šol in da bo ministrstvo takoj, ko bodo vzpostavljene razmere za delovanje podružnice skladno s predpisom, šolo začelo spet financirati. To pa naj bi se zgodilo v šolskem letu 2018/2019, ko bo šolo od prvega do tretjega razreda predvidoma obiskovalo pet učencev in bo predpisu spet zadoščeno. Toda prvi mož v deželi Petra Klepca, župan Volf, je zaskrbljen, saj je prepričan, da je šola duša kraja, da so obmejna občina in torej branik slovenstva in da bi morala šola zato obstati. Pravilnik, na katerega se sklicuje ministrstvo, omogoča tudi izjeme, in sicer v primerih, ko gre za edino šolo v lokalni skupnosti, ki leži na obmejnem območju in je njeno delovanje potrebno zaradi ohranitve poseljenosti ozemlja in slovenskega jezika. V takšnih primerih lahko vlada skladno s pravilnikom odloči, da se status šole ne spremeni. Takšen predlog sta občini Kostel in Osilnica pred kratkim že posredovali predsedniku vlade Miru Cerarju. Na vprašanje Dela, koliko denarja bodo z zaprtjem šole v Osilnici prihranili, na pristojnem ministrstvu niso odgovorili. Po neuradnih podatkih bo država »bogatejša« za 48.000 evrov na leto.