Več denarja za letovanje otrok s krhkim zdravjem

ZZZS bo za vsak dan letovanja otroka, ki ima zdravstvene težave, prispeval 25 evrov.

Objavljeno
22. januar 2015 11.21
suhadolnik počitnice
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota − Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je letos za zdrav­stveno letovanje otrok in šolarjev namenil 1,661 milijona evrov. Z denarjem bodo sofinancirali desetdnevne zdrav­stvene počitnice ob morju 6647 otrokom in šolarjem od petega do devetnajstega leta.

Zavod bo za vsakega otroka prispeval 25 evrov za vsak dan počitnic, to je 8,58 evra več kot lani. Po besedah direktorja pomurske enote ZZZS Ivana Tibauta želijo s povečanjem dnevnega prispevka omogočiti letovanje čim več otrokom. Organizatorji se lahko odločijo za različno dolgo trajanje letovanja, vendar to ne sme biti krajše od tedna dni.

Starši otrok iz Pomurja bodo za dvanajstdnevno letovanje v počitniškem domu v Baški na otroku Krku, katerega lastnica je murskosoboška občina, prispevali 50 evrov. Lani je bil njihov prispevek sto evrov. Ekonomska cena za 12 dnevnih zdravstvenih počitnic je znašala lani in letos 300 evrov.

Dvajset odstotkov manj otrok kot lani

Tudi letos so do zdravstvenih počitnic upravičeni otroci in šolarji, ki imajo dokazljive zdravstvene težave in imajo zdravnikovo napotnico. Iz otrokove zdravstvene dokumentacije mora biti razvidno, da je bil v času med dvema razpisoma za zdravstvene počitnice več kot dvakrat bolan ali hospitaliziran.

Lani, ko je ZZZS od organizatorjev zdravstvenih letovanj zahteval dosledno spoštovanje razpisnih pogojev, se je število prijavljenih otrok zmanjšalo za več kot dvajset odstotkov. Veliko zdravnikov je ocenilo, da je ZZZS na ta način pokazal nezaupanje do njihovega dela.

Šele po dodatnih pojasnilih razpisnih pogojev se je število otrok, ki so jih na zdravstveno letovanje otrok napotili zdravniki, povečalo. Ni pa doseglo razpisanega števila 8594 otrok. Zato je ZZZS lani za sofinanciranje zdravstvenega letovanja otrok porabil le 1,106, in ne razpisanih 1,975 milijona evrov.