Otroške grobove bodo prekopali

V novem spominskem parku pokojnim otrokom v Slovenj Gradcu bodo imeli svojci priložnost, da izrazijo želje v zvezi s prekopom.

Objavljeno
21. julij 2016 22.00
afp pokopališče
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec ureja nov del pokopališča, ki bo namenjen spominu na pokojne otroke. Najemnike otroških grobov, ki so zdaj »razmetani« za živo mejo na skrajnem zgornjem robu pokopališča, so pozvali, naj se oglasijo, da se dogovorijo o prekopih.

Direktor Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec Jožef Dvorjak pravi, da je ta del pokopališča zelo neurejen, saj so svojci pokojnih otrok tu vsak po svoje postavljali in urejali spomenike. »Naš interes je, da del pokopališča, namenjenega spominu na umrle otroke, uredimo na novo. Svojce smo pozvali, naj sporočijo svoje želje, saj ugotavljamo, da so te zelo različne. Nekateri grobovi so že dalj časa zapuščeni, sorodniki so z njih preprosto odstranili bele križe, kar najbrž pomeni, da nekateri obeležja ne želijo več,« je rekel Dvorjak.

Nova ureditev do 1. novembra

Spominski park pokojnim otrokom bodo uredili le nekaj metrov stran po načrtih, ki jih je zasnoval arhitekt Edi Koraca v sklopu ureditvenega načrta pokopališča, ki ga izvajajo že več let. Koraca je pojasnil, da so pri načrtovanju spominskega parka za med nosečnostjo ali kmalu po porodu umrle otroke posnemali zglede iz tujine pa tudi iz Maribora, Ljubljane, Kranja in Celja. Nova lokacija otroškega spominskega parka, ki je predviden kot parkovna površina z urejeno zelenico in obeležjem, iz katerega se bo vil kamnit trak z znamenji in napisi, bo staršem omogočala več različnih načinov pokopa, med njimi tudi raztros pepela. Predvidenih je 66 grobnih polj, od tega bo polovica namenjenih individualnim pokopom, polovica pa skupinskim.

»Spominski park še nima imena. Naš načrt je, da bo na novo urejen do 1. novembra,« je napovedal direktor slovenjgraške komunale. V sklopu prenove mestnega pokopališča so že razširili prostor za pokopališče, nazadnje so uredili tudi parkirišče ob poslovilni vežici. Prihodnje leto bodo zgradili še brv, ki bo ljudem omogočala vstop na pokopališče iz smeri Starega trga čez potok Suhodolnico. Slovenjgraška komunala končuje tudi obnovo poslovilne vežice v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, zato bo slovenjgraška, ki prav tako potrebuje novo streho in preureditev notranjosti, morala počakati.