Oviran promet, zaprte železniške proge, ljudje še vedno brez elektrike

Zadnje obvestilo: Najhuje je še vedno na območju Babnega polja, saj so odjemalci že več kot 24 ur brez električne energije.

Objavljeno
01. februar 2014 08.59
Posodobljeno
01. februar 2014 08.59
Žled
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Poledenele ceste in sneg tudi danes povzročajo težave v prometu. Napovedano je poplavljanje rek in morja. Na območju Julijskih Alp nevarnost plazov. Padavine in slabe vremenske razmere se bodo nadaljevale še vse do ponedeljka.  Zaradi ledenega dežja in megle je bila odpovedana smučarska prireditev Zlata lisica.

21.15 Brez napetosti 817 transformatorskih postaj

Z Elektra Ljubljane so obvestili, da zaradi izjemno težkih vremenskih razmer, predvsem žleda, prihaja do novih okvar na omrežju. Ob 20. uri je bilo brez električne energije približno 7.000 odjemalcev. Vedno nove okvare pa jim onemogočajo dostop do tistih, ki so že dlje časa brez električne energije. Vse razpoložljive ekipe so na terenu in odpravljajo okvare.

Ocenjujejo, da je brez napetosti 817 transformatorskih postaj, oskrba je motena na območjih Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Kamnika, Grosuplja, Domžal in Zagorja (Zabreznik - Zajasovnik).

Najhuje je še vedno na področju Starega trga, kjer so odjemalci na področju Babnega polja že več kot 24 ur brez električne energije.

Vse odjemalce pozivamo, naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

21:00 Od doma le v najnujnejših primerih

Zaprte so ceste Log-Bevke, Verd-Borovnica, Strmica-Prezid, Carski-vrh Prezid, Podlipa-Smrečje-Žiri, regionalna cesta Vrhnika-Logatec in Cesta na Dobeno. Regijski center za obveščanje prebivalce obvešča naj ostanejo doma in naj se na pot odpravijo le v najnujnejših primerih.

20:43 Na pomoč še vojaki

Na pomoč prebivalcem na Notranjskem, ki so zaradi zadnjih vremenskih nevšečnosti ostali brez oskrbe z elektriko, je priskočila tudi Slovenska vojska, ki bo s Civilno zaščito skrbela za zagotavljanje elektrike.

Pri oskrbi z elektriko bo pomagalo 13 pripadnikov 670. logističnega polka logistične brigade iz Slovenske Bistrice, ki bodo nastanjeni v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni.

Enota bo delovala na območju Postojne in Pivke s petimi dizelskimi električnimi agregati, ki zagotavljajo izmenično napetost enofaznim in trifaznim porabnikom. Napajajo lahko vse električne porabnike, denimo razsvetljava, grelne naprave in elektronske naprave, ki so izdani za javno električno omrežje.

Na Postojnskem je popoldne po podatkih Elektra Primorska brez elektrike ostalo več kot 6900 odjemalcev, na Pivškem pa nekaj manj kot 2600.

Jutri na obisk tudi Bratuškova

V nedeljo bosta Postojno in Pivko obiskala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek ter minister za obrambo Roman Jakič, ki se bosta seznanila s stanjem na terenu. Že danes pa je območje obiskal predsednik republike Borut Paho

19:40 Na kočevsko-ribniškem območju se razmere slabšajo

Čeprav je popoldne kazalo, da bodo ekipe Elektra Ljubljane, PE Kočevje, na kočevsko-ribniškem območju rešile večino težav z elektro omrežjem, je ledeni dež, ki počasi pada, naredil še vrsto problemov. Predvsem zaradi podrtega drevja je v izpadu 15 trafo postaj na območju ob zgornjem delu Kolpe, to je od Ribjeka do Trave.

Brez elektrike je 150 gospodinjstev oziroma okoli 600 ljudi. Še vedno sta brez elektrike tudi Medvednjak in Bele vode.

Z agregati pa bodo vsaj začasno rešili oskrbo ljudi v občini Loški Potok: na območju Trave, Lazca, Podpreske in Drage. Agregat bodo namestili tudi za Osilnico. »Še nocoj nam bodo štiri agregate pripeljali iz Novega mesta in Trbovelj, tako da bodo ljudje na omenjenih območjih čez noč imeli elektriko,« pravi Vincenc Janša, direktor kočevske enote Elektra Ljubljana.

Da se razmere na kočevsko-ribniškem območju slabšajo, kaže izpad daljnovoda Ribnica-Žlebič, kjer je sedaj v izpadu 25 trafo postaj. Gre za bolj gosto poseljeno območje, tako da je brez elektrike 300 do 400 odjemalcev oziroma - po ocenah - več kot 1400 ljudi.

»Žal danes razmer ne bomo mogli urediti, ker so tudi naše ekipe utrujene, saj so možje na terenu že od včeraj. Danes zvečer gredo domov, jutri zjutraj pa se bomo dogovorili, kako razmere reševati naprej,« pravi Janša.

18:15 Zaradi podrtega električnega kabla zaprt del primorske AC

Primorska avtocesta je bila do 18.30 med Postojno in počivališčem Studenec zaprta v obe smeri zaradi električnega kabla, ki je padel na cestišče, navajajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Še vedno pa opozarjajo, da so zaradi padavin (lahko je dež, leden dež, dež ki prehaja v sneg in obratno) in nizkih temperatur po državi so številne ceste navkljub posipanju lahko poledenele.

Največ težav lahko vozniki pričakujejo na Notranjskem, Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju. Opozorilo velja za vse ceste, vozite počasneje in previdno.

16:50 Vlaki še vedno zamujajo

Mednarodni potniški vlaki med Beljakom in Jesenicami so spet začeli voziti. Vlaki vozijo z dizelskimi lokomotivami, zaradi česar bo v mednarodnem prometu še prihajalo do zamud.

Številni vlaki, ki vozijo na relacijah po Sloveniji, imajo danes zamude. Najdaljše zamude imata vlaka, ki vozita iz Sežane in Ilirske Bistrice v Ljubljano. Na spletnih straneh Slovenskih železnic je trenutno navedeno, da imata omenjena vlaka 180 oz. 100 minut zamude. Vlak Ljubljana-Sežana ima 71 minut zamude, vlak Jesenice-Dobova pa 39 minut zamude.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da sosedje načrtujejo, da bodo še danes odprli proge v smeri proti Sloveniji.

15:45 Ministrstvo bo v Postojno poslalo 35 agregatov

Na celotnem območju Elektra Primorska je brez elektrike trenutno še 10.614 odjemalcev. Ministrstvo za obrambo bo v Postojno poslalo 30 električnih agregatov za stanovanjske hiše ter pet večjih agregatov, ki so primerni za oskrbo večjih objektov, kot so zdravstveni domovi ali šole, so sporočili z ministrstva.

Postojno je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor in se zahvalil vsem, ki prostovoljno ali profesionalno pomagajo ljudem, ki jih je prizadela ujma.

15:30 Več padcev in poškodb

Zaradi vremenskih tegob imajo več dela tudi na ljubljanski urgenci. V prejšnjih dneh so imeli okoli 10 odstotkov več poškodovancev, v petek 25 odstotkov, danes do 13. ure pa že 33 odstotkov, je pojasnil vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan. Večina se jih poškoduje ob padcih, precej je zlomov.

13:20 Brez elektrike že več kot 11.000 odjemalcev

Na območju Elektra Primorska se težave z dobavo električne energije povečujejo. Poleg izpadov na pivškem in postojnskem je žled povzročil tudi težave na daljnovodih Čepovan in Banjšice. Izpade beležijo tudi na območju Cerknega, Idrije, Tolmina in Bovca. Brez električne energije je bilo ob 12. uri že 11.268 odjemalcev Elektra Primorska.

Danes zvečer lahko morje ponovno poplavi nižje dele obale, prav tako pa tudi v nedeljo dopoldan med pol devetu in dvanajsto uro.

Reka Reka je upadla,a lahko naraste že popoldan in v noči na nedeljo.  V noči na nedeljo bo naraščala Vipava in manjši vodotoki na širšem Goriškem območju. V nedeljo čez dan lahko Vipava s pritoki poplavi.

11:50 Poplavljene ceste, leden dež

Zaradi čipščenja ledu in polomljenih vej in dreves je zaprta regionalna cesta cesta od Dravograda proti Trbonjam.

Zaradi poledenelih cest je promet močno oviran na glavni cesti Dravograd - Maribor, na regionalnih cestah v Mariboru in okolici ter na cestah na širšem območju Šentilja.

Na Štajerskem, Koroškem, v Pomurju in Prlekiji pada leden dež. 

Močno dežuje tudi na Notranjskem, ceste so tudi tam poledenele. Zaradi izpada električne enegije delujeta bencinska servisa samo na Lomu in na Ravnah.

Zaradi poplavljenega cestišča je promet urejen izmenično enosmerno na cesti Bloška polica - Pudob med Ložem in Starim trgom.

11:20 Brez elektrike tudi ponekod v Ljubljani

Vremenske razmere, predvsem žled, še vedno povzročajo okvare distribucijskega omrežja na območju Elektra Ljubljana.

Oskrba z električno energijo je po ocenah Elektra Ljubljana motena še pri približno 1.500 odjemalcih.

Najhuje je na področju Starega trga, kjer so odjemalci na področju Babnega polja že od 21. ure dalje brez električne energije, odjemalci na področju Rakeka pa so brez električne energije 19 ur.

Pojavljajo se vedno nove okvare, ki onemogočajo dostop do odjemalcev, ki so že dlje časa brez električne energije. Okvare se odpravljajo, so še sporočili iz Elektra Ljubljana.

10:30 Brez elektrike še vedno na območju Postojne

Veliko težav z dobavo elektrike imajo še vedno na postojnskem in pivškem območju. Nekaj nevšečnosti povezanih z elektriko je vreme povzročilo tudi na tolminskem, kobariškem in idrijskem območju. Brez napajanja - padlo drevje je polomilo drogove in pretrgalo žice daljnovodov - je na celotnem območju Elektra Primorska še vedno 10.881 odjemalcev.

Na Elektru Primorska pričakujejo, da se bo tako stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah.

Elektro Primorska skuša s prenapajanji in omejevanji čim več odjemalcem zagotoviti izredno napajanje, kolikor je to mogoče.

Zaradi pretrganih vodnikov je v okvari daljnovod Pivka - Postojna, poškodovani so tudi posamezni napajalni daljnovodi, kjer so zaradi zmrzali porušeni betonski drogovi. Odprava okvar na teh daljnovodih je v teku, pri delu na daljnovodu sodelujejo tudi terenske ekipe Elektra Slovenija.

Pri odpravi okvar na prizadetih območjih skupno sodeluje približno 100 delavcev Elektra Primorska, v pomoč sežanskim ekipam so odšle tudi ekipe iz tolminske, koprske in novogoriške distribucijske enote. Delo in dostop do posameznih področij okvar sta sicer močno ovirana zaradi poledice in snega.

10:00 Oviran promet, zaprte železniške proge

Ceste

Promet je močno oviran na glavni cesti Dravograd-Maribor, na regionalnih cestah v Mariboru in okolici ter na cestah na širšem območju Šentilja.

Na Štajerskem, Koroškem, v Pomurju in Prlekiji pada leden dež.

Arso je zaradi poledice in žleda razglasil oranžni alarm do nedelje.

Na štajerski avtocesti pred krožiščem Pesnica proti Mariboru je zaradi prometne nesreče zaprt prehitevani pas.

Na primorski avtocesti je od cestninske postaje Log proti Vrhniki zaradi razsutega tovora zaprt prehitevalni pas.

Zaprti železniški progi

Zaradi žledu na železniški progi Ljubljana - Divača tu potniški vlaki do nadaljnjega ne vozijo.

Zaradi obilnih snežnih padavin je do nadaljnjega zaprta tudi proga med postajama Jesenice - Beljak (Villach).

Zamude imajo tudi vlaki na ostalih progah, točni niso niti avtobusi.

Poledica in nevarnost plazov

V notranjosti države, najbolj na prehodu med Notranjsko in Primorsko, je v soboto in del noči na nedeljo še velika nevarnost poledice in žleda, opozarjajajo na Agenciji za okolje.

Zaradi obilnega sneženja, ki se bo na severozahodu države še nadaljevalo do ponedeljka, je na širšem območju Julijskih Alp močno povečana nevarnost snežnih plazov. Tam je v zadnjih 24 urah zapadlo od 50 do 100 cm snega, do nedelje zjutraj lahko pade še dodatnih 50 do 100 centimetrov snega.

Morje bo poplavljalo

Danes dopoldne bo morje ob visoki plimi poplavilo nižje ležeče dele obale, popoldne in ponoči pa bodo spet lahko močneje narasli predvsem vodotoki na območju Vipave in notranjske Reke, opozarjajo na Arso.

V nedeljo čez dan bo poplavila Ljubljanica na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav.

Policija je na vremenske razmere posebej opozorila obiskovalce smučarske prireditve Zlata lisica v Kranjski Gori. Svetujejo počasnejšo in previdno vožnjo, saj so na nekaterih gorenjskih cestah, ponekod zaradi sneženja, drugod pa zaradi taljenja snega, vozne razmere slabše.