Pačnik hotelov ni prodal, občina ga »kaznuje«

Hotela Zlatorog in Bellevue v Bohinju še naprej propadata, občina je nemočna.

Objavljeno
30. junij 2016 19.36
Lastnik več propadajočih nepremičnin. Bohinjska bistrica 18. junij 2015.
Blaž Račič
Blaž Račič
Zmago Pačnik, ki prek podjetij Alpinum in Dunis od leta 2003 lastniško obvladuje več bohinjskih hotelov in drugih nepremičnin, v dobrem letu ni uresničil svoje napovedi z lanske junijske seje občinskega sveta, da bo prodal nepremičnine v Bohinju oziroma zanje poiskal investitorje. Občina je zato uresničila grožnjo in spremenila prostorski načrt za njegov kamp Zlatorog in hotel Lev.

Pačnik, ki še kar naprej napoveduje, da bo nepremičnine prodal, je svetnike junija lani tudi prepričeval, da je v Nemčiji našel »razvojnega investitorja«, nemški pokojninski sklad, ki da je v sodelovanju z ameriškim pokojninskim skladom pripravljen vlagati v obnovo hotela Zlatorog. Svetniki napovedim že takrat niso verjeli, zato so mu postavili ultimat, da mora do oktobra posredovati zavezujoče pismo o nameri nemškega vlagatelja, česar pa ni storil.

Pačnikovo napoved, da bo iz Nemčije pripeljal »razvojnega investitorja«, je občinski svetnik Bojan Traven takrat komentiral, da »samo naj pride ta investitor, pa se mu bo občinski svet pred občinsko stavbo postavil v špalir. Če bo treba, tudi v narodnih nošah.« Zdaj Traven ugotavlja, da je občinski svet uresničil svoje grožnje, saj je občina s prostorskim načrtom, ki je bil objavljen prejšnji mesec, določila, da v kampu Zlatorog lahko hkrati biva največ tristo turistov, zmanjšala pa je tudi obseg parcele za hotel Lev v Stari Fužini. S tem so zadovoljni, saj gre za dolgotrajen postopek, ki se ne bo končal hitro, je dodal Traven. Za hotel Lev je imel Pačnik gradbeno dovoljenje iz leta 1970, vendar je gradbena inšpektorica Barbara Tavčar v inšpekcijskem postopku ugotovila, da se gradnja ni začela, gradbeno dovoljenje pa je izgubilo veljavnost eno leto po izdaji.

Država ne bo odkupila hotelov

Kljub Travnovemu zadovoljstvu interes občine, da hoteli obratujejo, ni uresničen, pravi župan Bohinja Franc Kramar, ki je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku predlagal, naj država odkupi propadajoče hotele, vendar mu je minister povedal, da za to nimajo denarja. »Naredil sem vse, kar sem kot župan lahko,« je prepričan Kramar.

Podobo Bohinja zdaj kazijo predvsem Pačnikov hotel Zlatorog in hotel Bellevue Japca Jakopina, ki sta zaprta, ter Karađorđevićeva vila, ki se je pod težo snega podprla že leta 2014, za njo pa so ob delujočem hotelu Bohinj ostale ruševine. O tem, kako posluje Pačnikov hotel Bohinj, v Turizmu Bohinj nimajo informacij, pravi direktor Klemen Langus in dodaja, da se ob takšnem stanju hotelov bolj posvečajo manjšim ponudnikom namestitev.

Na vprašanja, ki smo jih po elektronski pošti poslali Zmagu Pačniku, sta se odzvala Jan Pačnik, direktor podjetja Alpinum, in Karin Kristančič Pačnik, direktorica podjetja Dunis. Povedala sta, da »družbi Dunis in Alpinum prodajata vse nepremičnine, ki jih imata na območju občine Bohinj, in se kot investitorja trajno umikata iz Bohinja«. Prodajajo hotel Zlatorog, depandanso Zlatorog in vilo Zlatorog ter zemljišča, hotel Triglav, hotel Bohinj, zemljišče za gradnjo novega hotela Lev, v postopku prodaje so tudi vsi drugi poslovni deleži v družbah. Prodali so vilo Lovec ob Bohinjskem jezeru, podatkov o ceni in kupcu nista razkrila. Hkrati vztrajata, da je »gradbeno dovoljenje za gradnjo novega hotela Lev še vedno veljavno«.

Na ponudbo ni bilo odziva

Med potencialnimi kupci približno polovice zemljišča kampa Zlatorog, ki ga lastniško obvladuje Pačnik, druga polovica pa je v lasti ljubljanske nadškofije, sta bila najemnika kampa Aco Trampuž in Miran Taslidža. Aco Trampuž je povedal, da sta poslala ponudbo za odkup polovice kampa, vendar odgovora nista dobila. Nakup hotela Zlatorog, ki ga je treba temeljito prenoviti, bi prišel na vrsto šele, če bi se dogovorili za kamp, pove Trampuž. O hotelu Ski na Voglu, ki ga prav tako najemata od Pačnika, pravi, da ne posluje uspešno in da sta morala lansko izgubo pokriti iz prihodkov kampa. Zato zdaj razmišljata, da bi se po prihodnji zimi umaknila z Vogla. Konkurenca ni kriva za lansko slabo finančno poslovanje hotela Ski, ampak visoki stroški obratovanja, zlasti ogrevanja, svoje pa je prispevalo tudi slabo vreme, pravi Trampuž. Na nadaljnje propadanje je očitno obsojen tudi bohinjski hotel Bellevue. Japec Jakopin, ki je prek družbe Finadria tudi lastnik delujočega hostla Pod Voglom, namreč pravi, da ni ne denarja za obnovo ne morebitnih investitorjev, ki bi jih zanimal nakup. Projektov pa ne podpirajo niti banke, pove Jakopin.