Pahor drevi odpotuje v Južnoafriško republiko

Predsednik republike se bo z ostalimi svetovnimi voditelji udeležil žalne slovesnosti v spomin na Nelsona Mandelo.

Objavljeno
08. december 2013 16.06
20.11.2012 Ljubljana, Slovenija. Borut Pahor na predvolilnem soocenju na Delu. V nedeljo, 2. decembra, bomo v drugem krogu izbrali novega predsednika.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana/Johannesburg - Predsednik republike Borut Pahor bo drevi odpotoval v Južnoafriško republiko. Tam se bo v torek v Johannesburgu z ostalimi svetovnimi voditelji udeležil žalne slovesnosti v spomin na nekdanjega predsednika Nelsona Mandele in se skupaj z njimi poslovil od njega, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Južnoafriški borec za človekove pravice in neutrudni borec proti rasističnemu režimu apartheida v državi Mandela je po dolgi bolezni umrl v četrtek, star 95 let.

Teden spomina

V Južnoafriški republiki se danes z dnevom molitve začenja teden spomina na ikono boja proti apartheidu, ki se bo zaključil 15. decembra s pogrebno slovesnostjo v Qunu na jugu države, kjer je Mandela odraščal.

Pahor je ob smrti Mandele v četrtek poudaril, da je Mandela premočrtno verjel v svobodo, enakopravnost in spravo in da je metafora neomajne vere v boljši svet. Navedel je tudi, da je imel Mandela sanje, zaradi katerih je bil zaprt več kot četrt stoletja.

»Uresničil jih je, ne da bi se maščeval tistim, ki so mu jih skušali vzeti. S svojo državniško modrostjo in vizionarstvom je odprl povsem novo poglavje prihodnosti Južnoafriške republike. Z zvestobo sebi in svojemu narodu ter skupnim idealom po boljši in bolj pravični družbi pa je navdihoval ves svet,« je izpostavil predsednik Pahor.