Pahor ni primeren za častnega občana

Komisija zavrnila predlog. Boris Pahor, prejemnik nagrade državljan Evrope, za občinsko priznanje menda ne izpolnjuje kriterijev šentjernejskega odloka.

Objavljeno
26. julij 2017 17.59
Boris Pahor
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Šentjernej – Boris Pahor, tržaški Slovenec, domoljub, svetovljan, pisatelj in publicist, ne bo razglašen za častnega občana občine Šentjernej. O predlogu občinski svetniki niso niti glasovali, saj ni prestal sita občinske komisije za nagrade in priznanja, ki ga je iz konkurence – nominirana sta bila še dva kandidata – izločila s sklicevanjem na občinski predpis.

V občinskem glasilu so spomladi objavili razpis za vložitev predlogov za podelitev nagrad in priznanj, ki jih vsako leto na občinski praznik na jernejevo v avgustu podeljujejo najzaslužnejšim. Člani komisije so vse vloge prejšnji mesec pregledali, med njimi tudi pobudo šentjernejskega kulturnega in etnološkega društva Gallus Bartholomaeus, ki je za to najvišje priznanje predlagalo Borisa Pahorja. »Posebna čast za občino Šentjernej je podeliti priznanje takšnemu človeku – antifašistu, humanistu, borcu za narodne manjšine v Evropi in še posebej slovenske v Italiji,« so člani društva med drugim zapisali v utemeljitvi svojega predloga.

Državljan Evrope ne izpolnjuje občinskih kriterijev

A občinska komisija se je odločila na podlagi šentjernejskega odloka o nagradah in priznanjih iz leta 1996 in zavrnila predlog društva Gallus Bartholomaeus, »ker kandidat ni deloval in dosegal pomembnejših trajnejših uspehov na gospodarskem, znanstvenem, umetniškem, kulturnem, športnem, vzgojno-izobraževalnem in humanitarnem področju ter s tem predstavljal občine Šentjernej doma in v svetu«. Člani komisije so se sicer vsi po vrsti strinjali, da ima njegovo delo neizmerno veličino doma in v svetu zaradi njegove pripadnosti slovenstvu in slovenski kulturi. Toda Pahor, ki je leta 2013 v evropskem parlamentu v Bruslju prejel nagrado državljan Evrope, v šentjernejski občini ne izpolni kriterijev občinskega odloka.

Župan: Kot bi predlagali Trumpa

Predsednik društva Gallus Bartholomaeus Stane Bregar je dejal, da ne želi problematizirati tega dogodka in iz njega delati scene. »Lahko pa rečem, da bi bilo primerno, da bi Pahor postal častni član vsake slovenske občine,« je za Delo povedal Bregar in napovedal, da se bo zaradi Pahorjeve veličine čez čas veliko ulic po državi poimenovalo prav po njem, občina pa da je zamudila izvrstno priložnost, da se mu med prvimi zahvali za njegovo prizadevanje za ustvarjanje boljše in pravičnejše družbe. Bregar je povedal, da je bil Pahor z nominacijo seznanjen in se je z njo tudi strinjal. Spomnimo, da Pahor pred sedmimi leti ni hotel postati častni občan Ljubljane, ker da slovenska prestolnica v preteklosti ni ustrezno podpirala Primorske. S ponosom pa je istega leta sprejel naziv častnega občana Maribora.

Šentjernejski župan Radko Luzar je za Delo povedal, da je Pahor za Slovence zelo pomembna osebnost, da pa s Šentjernejem nima nobene povezave in da bi bilo zato njegovo imenovanje enako, kakor če bi za častnega občana Šentjerneja imenovali Donalda Trumpa. Hkrati se je zavzel, da se Pahorju povsem po nepotrebnem po medijih ne bi povzročala škoda. Dodajmo, da občinski odlok omogoča podeliti naziv častnega občana tudi tujcem.