Pahor: Potica Slovence določa v identitetnem smislu

Predsednik države je ob dnevu potice sam pripravil tradicionalno sladico in jo ponudil obiskovalcem.

Objavljeno
07. december 2013 16.39
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Bled - Dnevov potice na Blejskem otoku, ki jih pripravljajo Župnija Bled, Turizem Bled in Čolnarsko združenje Pletna Bled, se je danes udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Pahor je ob obisku Dnevov potice, ki ta vikend na Blejskem otoku potekajo drugo leto zapored, dejal, da je potica več kot kulinarika, so za STA sporočili iz urada predsednika republike. Po njegovih besedah k nam prihajajo Slovenci druge in tretje generacije, ki ne znajo več govoriti slovensko, znajo pa reči potica. »Potica je očitno nekaj, kar Slovence določa v identitetnem smislu,« meni Pahor.

Predsednik se je v Potičnici na Blejskem otoku danes tudi sam lotil priprave slovenske tradicionalne praznične sladice. Tako je razvaljal testo, ga namazal z nadevom, zvil in namestil v pekač za potico. Pečeno potico pa je tudi ponudil obiskovalcem.

Ob tem je slovenski etnolog Janez Bogataj predstavil svojo monografijo Potice iz Slovenije. Pahor je glede knjige dejal, da ta predstavlja spodbudo več vsem, ki skrbijo, »da se v pogojih odprte družbe, torej Evrope, tudi skozi kulinariko ohranja in krepi slovensko identiteto.«

V sklopu obiska Blejskega otoka si je predsednik republike danes ogledal tudi prenovljene objekte na otoku, obnovljen razgledni zvonik in restavrirano mehansko nihalno uro. V obnovljeni protokolarni sobi na otoku se je tudi podpisal v spominsko knjigo.

Dnevi potice bodo na Blejskem otoku še v nedeljo. Tako danes kot v nedeljo v Potičnici čez dan vsako uro pripravljajo prikaz peke potice, na katerem lahko obiskovalci dobijo tudi kakšen namig, kako speči dobro potico. Hkrati lahko preizkusijo tudi kakšen nov okus potice, med katerimi sta letos tudi mandljeva bela potica ter lešnikova potica s figami in marelicami.