Pahor sklical prvo konferenco Slovenija 2030

Na Brdu pri Kranju bo 23. aprila potekala razprava o dologoročni viziji Slovenije.

Objavljeno
06. april 2013 19.32
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor je za 23. april na Brdu pri Kranju sklical prvo konferenco v okviru projekta Slovenija 2030, s katerim želi oblikovati dolgoročno vizijo Slovenije. K razpravi vabi najširši krog ljudi, ki so pripravljeni sooblikovati načrt prihodnjega razvoja.

Kot je predsednik zapisal v vabilu, ki so ga danes posredovali iz njegovega urada, je cilj projekta Slovenija 2030 oblikovati dolgoročno vizijo Slovenije. Zato se je odločil k razpravi in oblikovanju zaključnega dokumenta povabiti »najširši krog različno mislečih ljudi, posameznikov, ki so pripravljeni z izkušnjo sedanjega časa sooblikovati načrt našega prihodnjega vsestranskega razvoja«.

Pahor pravi, da se zaveda poplave podobnih dokumentov vse od ustanovitve države naprej, da pa je večino pričakovanj ovrgla finančna, gospodarska, socialna in moralna kriza. Poleg tega v zadnjih letin ni bilo zaznavnih poskusov, da bi šli čez vsakodnevne potrebe soočenja z aktualnimi problemi, pravi.

Konferenca bo tematizirala dve vprašanji. V okviru prvega se bo spraševala, ali je poskus oblikovanja dolgoročne vizije sploh smiseln in mogoč, ali je nepredvidljivost družbenih sprememb doma in po svetu ovira za vizije oziroma, obratno, ali odsotnost oblikovanja vizij to nepredvidljivost še poglablja ter kako naj se organizira in vodi razprava različno mislečih o prihodnosti, da trud ne bi bil zaman.

Drugo vprašanje pa bo, ali je sedanja globalna in globoka kriza zgolj ciklična ali pa najavlja nekatere paradigmatične spremembe evropskega in svetovnega razvoja v prvi polovici 21. stoletja.

Kot je še zapisal v vabilu, bo lahko vsak udeleženec dobil besedo in sodeloval v razpravi. Konferenca mora biti več kot samo podajanje stališč, torej predvsem živahna izmenjava različnih mnenj, pravi in dodaja, da bodo pomembni tudi morebitni pisni prispevki sodelujočih, pripravljeni za konferenco ali po njej.