Pahor: spoštljivost dialoga je dediščina Zdravljice

Kljub deževnemu vremenu se je na pot v Prešernovo Vrbo iz več krajev odpravilo okoli 200 pohodnikov.

Objavljeno
08. februar 2016 16.22
Blaž Račič
Blaž Račič

Vrba – V Prešernovem rojstnem kraju v Vrbi na Gorenjskem je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor. Izpostavil je pomen slovenskega jezika in kulture pri ohranjanju slovenskega naroda ter pozval k spoštljivemu dialogu, ki je, kot je dejal, dediščina Prešernove Zdravljice.

Slovenski narod ima edini na svetu kulturni dan za svoj državni praznik, je dejal slavnostni govornik Borut Pahor. »Praznujemo nekaj, kar nas ohranja,« je dejal, izpostavil slovenski jezik in kulturo in dodal: »Brez jezika nas tudi vse drugo ne bo ohranjalo«.

Prešeren je iz tako imenovanega manjvrednega jezika naredil jezik, ki je enako ponosen in dostojen kot vsi drugi narodi okoli našega, je nadaljeval Pahor. S kulturnim praznikom ne slavimo le kulture, jezika, umetnosti, saj gre za nas, za ljudi, za kulturne odnose v najširšem pomenu, za to, kar nas je in kar nas bo ohranjalo, je prepričan predsednik. Zato je treba ohranjati vero eden v drugega in spoštovati raznolikosti, ki jih je treba znati tudi preseči, ko gre za interese naroda in države. Zavzel se je za kulturo dialoga in za strpnost.

Žirovniški župan Leopold Pogačar je v pozdravnem nagovoru izpostavil begunsko krizo in ekonomsko krize ter Slovence pozval k strnjevanju vrst. Ob tem je napovedal večji poudarek razvoju kulturnega turizma v vaseh pod Stolom s poudarkom na poti kulturne dediščine in čebelarstvom, ki ga je utemeljil Anton Janša in na čigar rojstni dan, 20. maja, naj bi OZN razglasila svetovni dan čebel.

Tradicionalne slovesnosti pred pesnikovo rojstno hišo se je ob deževnem vremenu zbralo nekaj manj ljudi kot običajno, kljub temu pa so bili med njimi okoli 200 pohodnikov, ki se na pot v Vrbo podali iz več različnih krajev. Kot je razložil pohodnik Rado Stoilov iz Ljubnega, se je treba za praznik še bolj potruditi. »Na ta način izkazujemo spoštovanje vsem tistim, ki kaj dobrega naredijo za državo«, je dejal.

V kulturnem programu so nastopili mešana pevska skupina dr. France Prešern, Manca Ogorevc in Nuša Derenda.