Pahor v Ham Hamu: Razlog za upad prometa so predsodki

Predsednik države je sicer prepričan, da se je s krizo sprožil tudi notranji instinkt dobrote.

Objavljeno
23. december 2013 16.23
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Med Slovenci se je s krizo sprožil notranji instinkt dobrote, je prepričan predsednik Borut Pahor. Pravica družbe je, da ohrani dostojanstvo slehernega izmed nas. »Deloma nam to v zadnjem času uspeva bolj, deloma pa se še vedno oklepamo predsodkov,« je ob obisku gostilne Ham Ham, ki nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski, dejal predsednik.

Lastnik gostile Enes Musić je oktobra začel z akcijo, v okviru katere na brezplačno kosilo vabi tiste, ki so se znašli v stiski. Ker je po dobrodelni potezi gostincu upadel promet, se je Pahor odločil, da ga obišče in mu izkaže podporo.

Sam obisk je Musića presenetil. Kot je pojasnil, mu je sicer podpora po objavi v medijih narasla, nedavno so ga obiskali in podprli tudi gosti iz Nemčije. Razloga za padec obiska pa ne razume.

Pahor vzroke vidi v predsodkih nekaterih ljudi. »Skozi celotno obdobje krize se soočamo s celo vrsto predsodkov, ki nam otežujejo, da bi jo lažje preživeli. Še vedno se namreč oklepamo predsodkov, da sami ne smemo povedati, da smo zašli v stisko, ali pa, da ne želimo biti poleg tistih, ki so v stiski. Ampak kriza drobi tudi te predsodke,« je poudaril.

Predsednik republike je pozval vse, ki se sprašujejo, kako bi lahko pomagali, da del dohodnine namenijo eni izmed nevladnih humanitarnih organizacij.