Panika v trboveljskem Partizanu: Komunala jih prodaja

Izklicna cena za osem desetin Partizana je 392.000 evrov, Športna unija je proti; idealna lokacija za verski objekt?

Objavljeno
02. februar 2016 16.45
Polona Malovrh
Polona Malovrh
V Zvezi športnih društev Partizan vlada panika: trboveljska Komunala se je za to, da zavaruje 54.000 evrov vredno terjatev, zatekla k skrajnemu ukrepu: k prodaji. Okrajno sodišče v Trbovljah je javno dražbo razpisalo za 15. februar, solastnica Športna unija (ŠU) se s prodajo ne strinja, v Zvezi pa je vse bolj prisoten strah, da bo objekt kupila katera od verskih skupnosti. Rešitve nima nihče.

Komunala prodaja osem desetin nepremičnine po izklicni ceni 392.600 evrov, kolikor znaša tudi njena zadnja ocenjena vrednost. Glavnica dolga za ogrevanje, ki ga Zveza ne poravnava že od leta 2011, je v tem času narastla na desetino vrednosti nepremičnine - 39.200 evrov. Kljub temu doslej zaradi neplačevanja društva niso bila na mrzlem nobeno zimo.

Po podatkih Iris Medvešek, ki na Komunali bedi nad izterjavami, jim Partizan skupaj z obresti in sodnimi stroški na včerajšnji dan dolguje 54.000 evrov. Če se Komunala tokrat ne bi zatekla k sodnemu postopku, bi tvegala, da pride do zastaranja terjatve. Občina Trbovlje se je od zadeve distancirala že pred časom. Županja Jasna Gabrič pravi, da so samostojna pravna oseba. Ker občina ni njihova ustanoviteljica, bodo morali dolg očitno poravnati sami ...

Leni Fafangel, predsednica ŠU, ki je 20-odstotna lastnica objekta, večinska, 80-odstotna, je Zveza športnih društev Partizan, je presenečena nad hitro potezo javnega podjetja Komunala. Za Delo je dejala: "Pričakovali bi, da upnik pred zahtevo po javni dražbi razišče mnenje solastnika objekta. Kot solastnik tega objekta se ne strinjamo, da gre 80-odstotni delež na javno dražbo. Skrbi nas tveganje, da bo objekt pristal v napačnih rokah in ogrozil športno dejavnost, zato še iščemo najbolj primerno rešitev."

"Lokacija Partizana je idealna za verski objekt; je v središču mesta, telovadnica je zlahka molilnica, v drugem nadstropju pa so še manjši prostori, primerni tudi za bivanje," je strahove, ki prihajajo na Komunalo iz Zveze, opisala Iris Medvešek.

A tako na ŠU kot na Zvezi do včeraj še niso ukrepali. Odvetnik Komunale Sašo Ostrožnik pravi, da na naslov upnika še ni prispel noben predlog za morebitno prestavitev javne dražbe. Zakonskega roka za to sicer ni, je še povedal, dražbo je mogoče prestaviti tudi, ko je ta že sklicana. Sodišče, je pojasnil Ostrožnik, pa v takih primerih za mnenje vselej vpraša tudi upnika.

Ugibanja o tem, ali kupca za Partizan po izklicni ceni res ne bo lahko najti, kakor meni večina, bo mogoče preveriti že prihodnji teden. Varščino je namreč treba vplačati tri delovne dni pred dražbo.