Papež četrtič izbran za vodenje pokojninske blagajne

Zanj je glasovalo vseh 23 navzočih članic in članov sveta. K imenovanju mora dati soglasje še vlada. 

Objavljeno
27. februar 2017 13.37
Slovenija, Ljubljana, 29.Junij2012, ZPIZ. Foto: Igor Zaplatil/Delo
S. H., Š. P., STA
S. H., Š. P., STA

Ljubljana - Dosedanjega direktorja zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža je podprlo prav vseh 23 navzočih članov sveta zavoda. Odločitev o tem, ali bo nastopil še svoj četrti mandat, je zdaj v rokah vlade.

Svet zavoda je včeraj izbiral med Natašo Trček, glavno inšpektorico za delo, Rastom Hartmanom, nekdanjih sekretarjem na finančnem ministrstvu, ki se zdaj ukvarja z zavarovalništvom in dosedanjim direktorjem Papežem, in izbral slednjega.

                                                    Marijan Papež. Foto: Aleš Černivec/Delo

Če ga bo potrdila tudi vlada, bo svoj četrti mandat na čelu zavoda nastopil 12. aprila. Koalicijske stranke so glede podpore novemu staremu direktorju še dokaj skrivnostne. SMC se bo formalno odzvala, ko bo predlog o njegovem imenovanju na vladi.

Franc Jurša, vodja poslancev Desusa, pravi, da na poslanski skupini o tem niso govorili, kolikor poznajo Papeža pa ocenjujejo, da je do zdaj dokaj uspešno vodil zavod. Zato Jurša osebno meni, da predstavniki vlade iz strankine kvote pri podpori kandidatu ne bodo imeli pomislekov.  

V SD so verjeli, da bo svet zavoda imenoval najbolj kompetentnega med vsemi tremi kandidati. »Ob tem pričakujemo, da bo vlada to izbiro tudi spoštovala,« odgovarja Janja Bregar, njihova predstavnica za odnose z javnostmi v državnem zboru. 

Tri desetletja na Zpizu

Ob januarski najavi kandidature je Papež dejal, da je pred zavodom še nekaj izzivov. Med drugim končujejo projekt upravljanja z dokumentarnih gradivom, s katerim ukinjajo papirno poslovanje. S prihodnjim letom nameravajo končati še modernizacijo upokojitvenih postopkov in nakazovanja pokojnin. Poleg tega bo v ospredju zaščita delavcev pred delodajalčevim neplačevanjem prispevkov.

Papež delo zavoda dobro pozna, saj je v njegovih organih zaposlen že tri desetletja. Po diplomi je bil štipendist na skupnosti za pokojninsko zavarovanje (prehodniku Zpiza), nato vodja mariborskega odseka ter direktor štajerske območne enote. Leta 2005 je bil prvič izbran za direktorja Zpiza, kjer zaključuje svoj tretji štiriletni mandat.