Papeža Frančiška za ministra!

Kdo in kakšen naj bi bil naslednik Julijane Bizjak Mlakar?

Objavljeno
19. april 2016 13.44
Odprtje posveta predstavnikov verskih skupnosti, na katerem sta zbrane nagovorila predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar v Ljubljani, 11. marca 2015
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Ime upokojenega dolgoletnega direktorja Cankarjevega doma Mitje Rotovnika je že zakrožilo kot ime potencialnega naslednika Julijane Bizjak Mlakar. A on o tem ne ve nič. »Nihče me ni klical. Vem samo to, da si minister zelo prizadeva postati Dragan Matić. Vprašajte njega,« je povedal Rotovnik. Matić se na Delova vprašanja včeraj ni odzval, v SMC bodo dogajanje v zvezi z menjavo ministrice za kulturo komentirali danes.

Bivši predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Metod Pevec, ki je s tega mesta pred slabega pol leta odstopil prav zato, ker premier Miro Cerar ni hotel razrešiti Julijane Bizjak Mlakar, je o slabih in dobrih plateh njenega ministrovanja povedal: »Izvirni greh Julijane Bizjak Mlakar je preprosto ta, da na položaj ministrice za kulturo ni prišla zaradi kulture, ampak jo je do tega privedla politična aritmetika. Strokovno zahtevnim problemom se je zato izogibala, z nezahtevnimi kulturno-političnimi gestami pa je varovala zgolj svoj položaj.«

O tem, kdo in kakšen naj bi bil njen naslednik, je Pevec povedal: »Že nekaj kulturnih ministrov ni opravilo ali pa zaradi kratkotrajnega mandata ni niti moglo opraviti svojega dela. Naslednji minister bo dedič vseh teh zaostankov. Predvsem bo moral biti delaven in suveren v kulturi. Verjamem v ljudi, ki imajo izkušnje z upravljanjem v slovenski kulturi, ali morda še bolj v tiste, ki imajo mednarodne izkušnje s kulturnim menedžmentom, recimo Tanja Mlaker, ki je poslovna vodja opere v Amsterdamu.«

Igor Koršič, ki je bil svetovalec Julijane Bizjak Mlakar (a to ni več), je dejal, da so bojevitost, odločnost, vztrajnost in trma tako dobre kot slabe plati te ministrice. »Omogočile so ji, da je zmogla ustaviti neoliberalno rezanje sredstev za kulturo iz proračuna. Te lastnosti pa ji je zmanjkalo v spopadanju s klani. In te iste lastnosti, predvsem trma, so Julijani Bizjak Mlakar onemogočale vzpostavitev enakopravnih, partnerskih odnosov z umetniki in kulturniki,« pravi Koršič. In kakšen naj bi bil bodoči minister?

»Imeti mora velikansko količino korajže in nadčloveške sposobnosti vživljanja in razumevanja. Znati mora prisluhniti množici med sabo skrajno različnih deležnikov, da bi prej opisano stanje klanovskega ravnotežja začel spreminjati v nekaj plodnega. Iz povedanega sledi, da potrebujemo nadčloveka.« Koršič v šali omenja različna imena, ki bi bila primerna za to mesto, med drugim papeža Frančiška.

»Največ kritik je ministrica dobila na osnovi nečesa, kar se ob njenem imenovanju od nje ni niti zahtevalo, in to je poznavanje kulturnega resorja,« pravi direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. »Gotovo je to lekcija za naprej.

Idealni minister bi bil nekdo, ki ve, da smo integralni del širšega sveta, in ki zna oblikovati prioritete in orodja, da z njim suvereno komuniciramo. Od ministra ne smemo pričakovati samo to, da se bori za več denarja za kulturo, saj glede na kompetence, ki jih ima, še kako operira tudi s simbolnim kapitalom in lahko mimogrede uniči nekaj, kar se dolgo gradi.

To pa ni samo dediščina, ampak tudi živi kulturni prostor, ki je kot nekakšen biotop v neprestanem preoblikovanju in nastajanju. Ministrova naloga pa je, da ve, kako ta prostor diha, in da njegove elemente drži v ravnotežju zdrave napetosti.«

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je povedal, da mu je žal, da Bizjak Mlakarjeva odhaja. Z njo je dobro sodeloval, imela je občutek za velike državne kulturne institucije. O imenih in lastnostih morebitnih prihodnjih kulturnih ministrov ni želel ugibati.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je v izjavi za javnost zapisal, da je absurdno, da ministrico razrešujejo, ker ni poskrbela za črpanje vode v idrijskih rudnikih, se pa predsednik vlade do zdaj ni nikdar odzval na argumentirane kritike, ki so bile prej namenjene delovanju ministrice za kulturo. »Slovenski pisatelji pozivamo predsednika vlade, da to svojo namero takoj opusti in da za reševanje problema zadolži pristojna ministrstva, za preživetje slovenske knjige pa nameni kulturnemu ministrstvu znatna dodatna sredstva,« je zapisal Svetina.

Umetnik Janez Janša je dejal, da je bila Julijana Bizjak Mlakar na mesto ministrice za kulturo nastavljena zaradi koalicijskih razmerij. »Jasno je bilo, da ni kvalificirana za to mesto. Favorizirala je ljubiteljsko in tradicionalno kulturo, zanemarjen pa je ostal živ, sodoben del slovenske kulture,« je še dejal. Na mestu bodočega ministra za kulturo vidi Janez Janša karizmatično osebo z močnim političnim zaledjem, ki bo lahko izpeljala ključno reformo javnega kulturnega sektorja. Imen ni omenjal.