Paraplegike strah izgube denarja

V Društvu paraplegikov JZ Štajerske ogorčeni, ker lahko zaradi ocene socialne zbornice ostanejo praznih rok.

Objavljeno
06. april 2016 21.46
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – V Socialni zbornici Slovenije ne nameravajo spreminjati ocene, ki so jo dali Društvu paraplegikov JZ Štajerske. V društvu se zato bojijo, da jim na iztekajočem se razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer je za sofinanciranje programov socialnega varstva letos na voljo dva milijona, ne bo uspelo pridobiti 47.000 evrov.

Največji projekt Društva paraplegikov JZ Štajerske s sedežem v Celju je Še vedno vozim, vendar ne hodim, ki je prerasel v vseslovensko gibanje, v društvu z 200 člani imajo tudi dve srebrni medalji z zadnjih dveh paraolimpijskih iger in številne medalje s svetovnih, evropskih in mednarodnih tekmovanj. Tudi zato jih je slabša ocena socialne zbornice presenetila.

Mnenje zbornice o programu društva je bilo pozitivno, metode in cilje društva pa so označili za uspešne, a nekoliko manj. Predsednik društva Janez Hudej se boji, da jih bo to stalo denarja: »Takšno mnenje nas lahko izloči iz razpisa.« V društvu si želijo 47.000 evrov, s čimer bi plačali zaposlitvi socialne in strokovne delavke, ki pri njih že delata. Če denarja ne bodo dobili, se bodo morali od njiju najverjetneje posloviti, je dejal Hudej, ogorčen, ker so oceno v socialni zbornici opravili, ne da bi jih sploh obiskali.

»Društvo nas ni prosilo za pomoč«

Generalni sekretar socialne zbornice Vilko Kolbl je presenečen, da se je društvo najprej obrnilo na medije, še posebno ker so izdali pozitivno strokovno mnenje: »To pomeni, da program podpiramo. Zgolj metode dela in cilji so bili ocenjeni nekoliko manj.« Kolbl pravi, da so oceno, ki je ne bodo spreminjali, sprejeli na podlagi celotne predložene društvene dokumentacije, ogled na terenu pa opravijo le, če je treba še kaj razjasniti, kadar je dokumentacija pomanjkljiva.

Kolbla je začudilo, da se društvo nikoli ni obrnilo na socialno zbornico pri pripravi razpisne dokumentacije, čeprav takšno pomoč zagotavljajo brezplačno. Prav na problem priprave dokumentacije, ki lahko odnese financiranje, opozarja tudi predsednica upravnega odbora socialne zbornice Suzi Kvas: »Nekateri programi društev so resnično dobri, ampak so njihove prijave slabše, ponekod imajo slabše programe in vrhunsko spisano prijavo. Upoštevati pa je treba razpisne pogoje.«

Zakaj niso poiskali pomoči, Hudej odgovarja, da so se na razpis pripravljali štiri mesece: »Najprej smo morali zbrati sredstva za zaposlitvi, ker smo morali delavki zaposliti že prej. Ogromno denarja je šlo za razpis, plačati smo morali tudi izdelavo ocene. Potem si v pričakovanju, misliš, da ti bo uspelo, potem pa dobiš po glavi.«