Parkirišče v Zelencih najela kar občina

Za dogovor med Občino Kranjska Gora in Agrarno skupnostjo Podkoren več kot leto dni. Lastnica lokala se iz Zelencev umika v »mir«.

Objavljeno
02. oktober 2017 22.59
Blaž Račič
Blaž Račič
Podkoren – Občina Kranjska Gora se je z Agrarno skupnostjo (AS) Podkoren dogovorila za 18-letni najem parkirišča v Zelencih, ki je bilo zaradi spora med najemnico lokala ob parkirišču in lastnico zemljišča, AS Podkoren, zaprto več kot leto dni. Parkirišče bo občina uredila in ga odprla čez mesec dni.

»Ko je bilo pritiskov toliko, da drugega ni več ostalo, so se začeli resni pogovori z občino,« je dejal predsednik AS Podkoren Jože Gregori. Povedal je, da bo rešitev, ki so jo našli, »v korist nas, občine in predvsem obiskovalcev«. Ti zadnji prav zaradi odločitve AS parkirišča kar leto dni niso mogli uporabljati. »Za pogodbo o najemu stoji občina in verjamem, da bomo dogovor spoštovali,« je dejal Gregori. Kazensko ovadbo, ki so jo policisti maja vložili na kranjsko tožilstvo zaradi poškodb voznika tovornega vozila, ki se je lani nasadil na eno od kovinskih palic okoli zaprtega dela parkirišča, so na tožilstvu zavrgli. Gregori je ocenil, da je bila tudi ovadba del pritiskov na AS za rešitev vprašanja parkiranja.

Bernikova lokal prodala

Spor z Bredo Bernik, lastnico lokala na parceli AS Podkoren, ki jo ima Bernikova v najemu skupaj z osmimi parkirnimi mesti, glede uporabe in plačevanja večjega dela parkirišča, je Gregori označil za »mučno zadevo«. Bernikova je povedala, da je pogodba za prodajo lokala pripravljena in čaka na podpis. Dejavnosti tam noče nadaljevati, zato je popustila tudi pri ceni za lokal. Zneska ni hotela razkriti, dejala je, da se je z nižjim zneskom strinjala, saj »želim mir«. Podpis pogodbe pričakuje v prihodnjih dneh.

Pogodba o dolgoročnem najemu parkirišča je podpisana, je dejala Vesna Okršlar, direktorica občinske uprave občine Kranjska Gora, občina pa bo AS Podkoren plačevala 2000 evrov najemnine na leto. Zdaj se pripravljajo na asfaltiranje parkirišča, za kar so v občinskem proračunu z rebalansom rezervirali 35.000 evrov. Poleg tega nameravajo postaviti še nekaj klopi, košev in urediti sanitarije, kar vključuje tudi gradnjo male čistilne naprave, na katero bodo priključili tudi gostinski objekt.

Parkirišče že to jesen

Gregori je dejal, da bodo po odkupu lokala tam uredili okrepčevalnico, občina pa bo poskrbela za informacijsko točko ob vstopu v naravni rezervat, ki je ena pomembnejših turističnih točk v občini. AS Podkoren je na območju Zelencev neuspešno prodajala parcelo, ki skupaj s parkiriščem obsega okoli deset hektarov. Kot je dejal Gregori, najbrž nihče ne bi kupil tako velike parcele.

Bernikova je v zvezi z inšpekcijskim postopkom zaradi na črno zgrajenega prizidka k lokalu povedala, da so tega odstranili do konca avgusta, kot je zahtevala inšpekcija, vendar postopek še ni končan.

»Zelenci kot ena pomembnejših turističnih točk v naši dolini vsekakor potrebujejo urejeno parkirišče,« pa je dejal Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, in dodal, da ga veseli, da ga bodo turisti lahko uporabljali že to jesen. Pa vendar je občina potrebovala več kot leto dni za rešitev zapleta, zaradi katerega je bilo parkirišče zaprto. Kot je povedal Veber, bosta parkirišče in vstop do naravne znamenitosti urejena v skladu s celotno podobo Kranjske Gore.