Pašić: Socialni problemi ne bomo

Po dveh letih brez redne službe se Ahmed Pašić z Jesenic vrača nazaj na staro delovno mesto v Singapur.

Objavljeno
08. april 2015 10.25
Ahmed Pašić za Sobotno. Jesenice,21,01,2015
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice − Dr. Ahmed Pašić, ki je v zadnjih dveh letih pomembno zaznamoval družbeno in politično dogajanje na Jesenicah, deloma pa tudi v Sloveniji, se vrača v Singapur. Vzrok? V Sloveniji ni mogel dobiti službe, čeprav je imel dela v skupini Ejga – za lepše Jesenice zelo veliko.

»Moj interes je živeti in delati tukaj, doma. Vendar socialni problem jaz in moja družina ne bomo,« je dejal Ahmed Pašić. Prihranki, s katerimi se je pred skoraj dvema letoma z družino iz Singapurja, kjer je delal za korporacijo Cartus, preselili domov, na Jesenice, so pošli, ostalo mu je le še za letalsko vozovnico, je povedal.

»Službe, v kateri bi lahko zaslužil za preživetje družine, v Sloveniji nisem našel. Zato sem poslal en sam stavek v podjetje v Singapur, kjer sem že prej delal šest let, in jih vprašal, ali imajo delo zame. Poklicala me je podpredsednica mednarodnega podjetja s 3000 zaposlenimi in mi ponudila službo. Vendar se ji je zdelo nenavadno, da mladi in izobraženi ljudje v Sloveniji ne morejo do službe,« je razložil Pašić, doktor socialne antropologije, ki pri tem še ugotavlja: »Zdaj v Sloveniji ne morem preživeti sebe in družine, čeprav sem na vrhuncu življenjskih in ustvarjalnih moči.«

Delo bodo nadaljevali

Na Jesenicah je pred dvema letoma sprožil pravo malo družbeno revolucijo, ko je s preprostimi akcijami začel lepšati mesto. Sprva sam, kasneje pa s krogom sodelavcev, ki se je dve leti nenehno širil, je organiziral številne odmevne akcije. Pred dnevi že tretji festival Multi-kulti-narika, s katerim želijo poudariti izjemno gurmansko in s tem kulturno pestrost Jesenic. Dogodek je tako kot številni drugi, ki so jih pripravili, doživel izjemen odziv tako domačinov kot obiskovalcev, med katerimi so bili tudi župani, veleposlaniki oziroma predstavniki šestih držav.

Ahmed Pašić verjame, da bodo njegovi sodelavci in drugi podporniki nadaljevali in širili idejo tako v okviru civilne pobude Ejga – za lepše Jesenice (ki ima že skoraj 4000 članov) kot tudi v okviru najmočnejše skupine v jeseniškem občinskem svetu Ejga – za boljše Jesenice. Pravi, da ni gradil kulta osebnosti, ampak ideje sodelovanja, sobivanja, spontanosti, humanizma in s tem spremenil način (ne)delovanja, ki je vladal zadnjih 20 let. Napoved o selitvi je na družabnem omrežju sprožila izjemen odziv: na eni strani hvaležnosti za opravljeno delo in tudi negotovosti pred prihodnostjo gibanja.

Nazaj ne brez zagotovljene službe

Ocenil je, da je ekipa sodelavcev, ki se je oblikovala v dveh letih, zrela, ni si pa upal napovedati, kako se bodo aktivnosti nadaljevale. »Če se bo zgodba nadaljevala, bo to zame moralna zmaga,« je dejal. Ali se bo vrnil in kdaj, ni hotel napovedati. Dejal je, da še enkrat zgodbe s selitvijo v Slovenijo brez zagotovljene službe doma ne bo ponovil, in dodal, da bodo pri tem pomembne splošne gospodarske razmere.

»Verjetno se je moral tako odločiti,« je dejal župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger, ki mu je Pašić stal nasproti v drugem krogu lanskih županskih volitev. »Pašićeva odločitev je osebna in je ne komentiram,« je dejal župan.