Patria »združuje« HDZ in SDS

Tudi na Hrvaškem sumijo, da so Finci podkupili vodilno stranko HDZ, ki je denar potrebovala za volilno kampanjo.

čet, 19.04.2012, 21:00

Ljubljana - Poročanje hrvaškega dnevnika Jutarnji list je hrvaško afero Patria približalo slovenski; tudi na Hrvaškem sumijo, da so Finci podkupili vodilno politično stranko (HDZ), ki je denar potrebovala za volilno kampanjo. Kaj se je dogajalo v Sloveniji, pa v svoji novi knjigi razčlenjujeta novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga.

Hrvaški novinar Igor Alborghetti v svojem članku razlaga, da »avstrijski preiskovalci sumijo, da za prodajo oklepnikov hrvaškemu obrambnemu ministrstvu podkupnine niso vzeli zgolj politiki, temveč tudi stranka«. In nadaljuje: »Z gotovostjo lahko domnevamo, da je govor o HDZ.«

To je, kot ugotavlja Alborghetti, mogoče sklepati na podlagi sporočil, ki jih je dunajski poslovnež Hans Wolfgang Riedl – zaradi slovenskega posla se trenutno zagovarja na avstrijskem deželnem sodišču – 1. oktobra 2007 pošiljal Patrijinemu človeku, Reiju Niittynenu.

Med drugim je Riedl Niittynenu pred hrvaškimi volitvami leta 2007 tudi pisal, da so »tisti, ki so napovedali podporo, besni. Trdijo, da ne morejo plačati računov v kampanji.«

Po podatkih Jutarnjega lista je Riedl preiskovalcem hrvaške afere Patria »povedal tudi nekaj, za kar ne bo lahko preveriti, ali je govoril resnico«. Med drugim je Riedl pred kriminalisti namreč poudaril, da je dokaj prepričan o tem, da mu je Walter Wolf omenil dva človeka, ki sta njegova zveza na Hrvaškem: tedanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića in Franja Gregurića, nekdanjega predsednika hrvaške vlade.

Patria je domnevno svojim posrednikom na Hrvaškem plačala 8,5 odstotka provizije ali dobrih deset milijonov evrov. Večino (5,5 odstotka) je verjetno dobil Wolf. Za primerjavo: v slovenskem poslu so se finski prodajalci, avstrijski posredniki in slovenski kupci menda dogovorili, da bodo 7,5-odstotni poslovni delež Riedla razdelili po ključu: 4,2 odstotka Wolf (ta provizija naj bi bila vsebovala tudi delež za Jožeta Zagožna in Janeza Janšo), odstotek Jure Cekuta in 2,3 odstotka Riedl.

O tem, da je denar iz finskih podkupnin za predvolilne dejavnosti potrebovala tudi slovenska SDS, pa v svoji novi knjigi pišeta tudi novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga. V zadnjem delu svoje trilogije V imenu države na podlagi dokumentacije, ki sta jo pridobila, pišeta, da »so v finskem podjetju dobro vedeli, da bo SDS prejela denar, in to še preden so z Riedlom podpisali svetovalno pogodbo«. In še: »Denar je SDS potrebovala za predvolilno kampanjo.« Stranki SDS je »dodatne podkupnine namenil tudi direktor Rotisa Ivan Črnkovič«, trdita avtorja. Iz dokumenta finskih kriminalistov (št. 2400R189/07), ki je datiran s februarjem 2012, s katerim razpolagata pisca, pa izhaja tudi, da so »finski kriminalisti prepričani, da je predsednik SDS globoko vpleten v afero Patria«.

Jože Zagožen je na Delo še pred sinočnjim uradnim izidom knjige Šurca in Zgage poslal dopis, v katerem napoveduje, da bodo »Šurc, Zgaga in njuni naročniki ter informatorji morali svoje laži in podtikanja pojasniti in dokazati na sodišču«.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Foglof Tunek

Neznan

Delo ni več brano. Nekatere ste pregnali, nekatere prestrašili, nekateri pa smo ugotovili, da ni kaj brati.
Cita vam je pokazal prst.
Prav je tako.
To je velik uspeh vašega dohtarja in doktorke, ki sta pač prepričana, da z zastraševanjem bralcev dosežeta svoj uspeh.
Čestitam Vama.
----------------------------------------------------------------------------------------

Kljub temu, da se z Neznan-om ne strinjam o ničemer, ima tokrat prav.
Večina komentatorjev je pobegnilo ker se preveč brišejo komentarji. Za primer - popolnoma enake teme imajo na Dnevniku.si po petdeset, sto in še več komentarjev. Na Delo.si pa imajo po pet, deset morda še petnajst komentarjev, in od tega še jih včasih polovico izbrišejo. Na Dnevniku.si še nisem videl niti enega izbrisanega komentarja in tam se tudi komentatorji, z mano vred, napadajo drug drugega na različne načine, z zelo sočnimi besedami. To ni sovražni govor ali vzpodbujanje k nasilju. Se pač skregamo in se včasih nekam pošiljamo, kar seveda ni najbolj kulturno, uporabljamo gostilniški jezik, ampak nismo izbrisani. Tudi po drugih forumih se niti prebližno ne briše toliko kot na Delo.si, in če se bo to nadaljevalo, še bodo izgubili teh nekaj komentatorjev, koliko nas je še ostalo. Sedaj pa moram VAM reči ŠAH-MAT!!!

20. april 2012, ob 09:11:16
Neznan

Delo ni več brano. Nekatere ste pregnali, nekatere prestrašili, nekateri pa smo ugotovili, da ni kaj brati.
Cita vam je pokazal prst.
Prav je tako.
To je velik uspeh vašega dohtarja in doktorke, ki sta pač prepričana, da z zastraševanjem bralcev dosežeta svoj uspeh.
Čestitam Vama.

20. april 2012, ob 07:06:05
stanislavko

Jaz sem tudi vseskozi mislil,da mi je kuro ukadel sosed....pa glej ga vraga,policaji so 100% ugotovili,da je bil to klošar.....in kaj naj jest sedaj mislim.....naj se oprostim klošarju ali sosedu ??? Kajti ukradeno kuro sem dobil od obeh nazaj !!!

20. april 2012, ob 06:55:05
novacdani1971

@DELO - "Slovenija je leta 2006 od Patrie kupila 135 oklepnikov za 278 milijonov evrov, Hrvaški pa je Patria leta 2007 prodala 84 oklepnikov za 112 milijonov evrov..."

Kar pa ne pomeni ničesar. Hrvaška je kupila 84 podvozij z motorjem, Slovenija pa 120 popolnoma opremljenih vozil + 15 brez opreme, z opcijo, da se opremi po specifikaciji na dan naročila. Torej je tu primerjava v ceni povsem inadekvatna, saj če je cena slovenskega 100%, je cena Hrvaškega v tem primeru 68%, kljub temu, da gre za vozilo brez opreme. Sicer pa s to Patrio že predolgo serjejo po sodiščih in tisku. Če je IJJ kri, ga že enkrat zaprite, če ni kriv, se posujte s pepelom in konec. Sploh pa, če obstajajo tako trdni dokazi, kot so knjige Šurca in Zgage.

19. april 2012, ob 21:27:58
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej