Patria »združuje« HDZ in SDS

Tudi na Hrvaškem sumijo, da so Finci podkupili vodilno stranko HDZ, ki je denar potrebovala za volilno kampanjo.

čet, 19.04.2012, 21:00

Ljubljana - Poročanje hrvaškega dnevnika Jutarnji list je hrvaško afero Patria približalo slovenski; tudi na Hrvaškem sumijo, da so Finci podkupili vodilno politično stranko (HDZ), ki je denar potrebovala za volilno kampanjo. Kaj se je dogajalo v Sloveniji, pa v svoji novi knjigi razčlenjujeta novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga.

Hrvaški novinar Igor Alborghetti v svojem članku razlaga, da »avstrijski preiskovalci sumijo, da za prodajo oklepnikov hrvaškemu obrambnemu ministrstvu podkupnine niso vzeli zgolj politiki, temveč tudi stranka«. In nadaljuje: »Z gotovostjo lahko domnevamo, da je govor o HDZ.«

To je, kot ugotavlja Alborghetti, mogoče sklepati na podlagi sporočil, ki jih je dunajski poslovnež Hans Wolfgang Riedl – zaradi slovenskega posla se trenutno zagovarja na avstrijskem deželnem sodišču – 1. oktobra 2007 pošiljal Patrijinemu človeku, Reiju Niittynenu.

Med drugim je Riedl Niittynenu pred hrvaškimi volitvami leta 2007 tudi pisal, da so »tisti, ki so napovedali podporo, besni. Trdijo, da ne morejo plačati računov v kampanji.«

Po podatkih Jutarnjega lista je Riedl preiskovalcem hrvaške afere Patria »povedal tudi nekaj, za kar ne bo lahko preveriti, ali je govoril resnico«. Med drugim je Riedl pred kriminalisti namreč poudaril, da je dokaj prepričan o tem, da mu je Walter Wolf omenil dva človeka, ki sta njegova zveza na Hrvaškem: tedanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića in Franja Gregurića, nekdanjega predsednika hrvaške vlade.

Patria je domnevno svojim posrednikom na Hrvaškem plačala 8,5 odstotka provizije ali dobrih deset milijonov evrov. Večino (5,5 odstotka) je verjetno dobil Wolf. Za primerjavo: v slovenskem poslu so se finski prodajalci, avstrijski posredniki in slovenski kupci menda dogovorili, da bodo 7,5-odstotni poslovni delež Riedla razdelili po ključu: 4,2 odstotka Wolf (ta provizija naj bi bila vsebovala tudi delež za Jožeta Zagožna in Janeza Janšo), odstotek Jure Cekuta in 2,3 odstotka Riedl.

O tem, da je denar iz finskih podkupnin za predvolilne dejavnosti potrebovala tudi slovenska SDS, pa v svoji novi knjigi pišeta tudi novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga. V zadnjem delu svoje trilogije V imenu države na podlagi dokumentacije, ki sta jo pridobila, pišeta, da »so v finskem podjetju dobro vedeli, da bo SDS prejela denar, in to še preden so z Riedlom podpisali svetovalno pogodbo«. In še: »Denar je SDS potrebovala za predvolilno kampanjo.« Stranki SDS je »dodatne podkupnine namenil tudi direktor Rotisa Ivan Črnkovič«, trdita avtorja. Iz dokumenta finskih kriminalistov (št. 2400R189/07), ki je datiran s februarjem 2012, s katerim razpolagata pisca, pa izhaja tudi, da so »finski kriminalisti prepričani, da je predsednik SDS globoko vpleten v afero Patria«.

Jože Zagožen je na Delo še pred sinočnjim uradnim izidom knjige Šurca in Zgage poslal dopis, v katerem napoveduje, da bodo »Šurc, Zgaga in njuni naročniki ter informatorji morali svoje laži in podtikanja pojasniti in dokazati na sodišču«.

Prijavi sovražni govor