Peco in Kope rešuje predsezonska razprodaja

Sezonske vozovnice: Predprodaja je rešilna bilka za koroški smučišči. Usoda Pece je še negotova, na Kopah smuka bo.

Objavljeno
03. september 2014 00.37
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Pliberk, Slovenj Gradec – Minuli vikend se je na pliberškem sejmu začela akcija Zimski svet Pece, s katero poskušajo občine delovne skupnosti Geopark Karavanke rešiti zimsko sezono na Peci. Če bodo v predprodaji prodali vsaj 2000 močno znižanih sezonskih vstopnic, bo Peca pozimi obratovala, sicer naprav ne bodo zagnali. Za GTC Kope, kjer so v podobnih težavah, je obratovanje bo besedah direktorja Jesenška zagotovljeno.

Smučišče na Peci nad Pliberkom tone v dolgovih, zato se ga je deželna vlada Koroške letos odločila prodati za simboličen evro. Namesto novega lastnika bi dežela prevzela tudi 1,8 milijona evrov starih dolgov ter mu za pokrivanje tekočega primanjkljaja tri leta zagotavljala subvencije po 100.000 evrov letno, vendar bi moral lastnik zagotoviti obratovanje za vsaj deset let, v žičniško infrastrukturo vlagati lastna sredstva, zagotoviti najmanj 120 dni obratovanja tudi v toplejšem delu leta ter podpreti obljube s pol milijona evrov finančne garancije. Čeprav se je za prevzem smučišča zanimalo okrog dvajset interesentov, pogodbe ni podpisal nihče. Dežela Koroška je nato sredi julija povišala ponujene subvencije iz 300.000 na 750.000 evrov ter prepolovila zahtevano bančno garancijo, a brez uspeha.

Sezonske karte po 150 evrov

Župan Pliberka in predsednik delovne skupnosti Geopark Karavanke Stefan Visotschnig je dejal, da je bila za interesente poleg visoke garancije glavna ovira pomanjkanje hotelov in postelj blizu smučišča. Da bi vendarle rešili tudi med slovenskimi smučarji zelo priljubljeno smučišče, so se župani občin Bistrica pri Pliberku in Pliberk ter partnerskih občin avstrijske in slovenske Koroške, združenih v delovni skupnosti Geopark Karavanke, odločili za posebno akcijo predprodaje sezonskih vozovnic po močno znižanih cenah. S sloganom Zimski svet Pece ponujajo sezonske vozovnice po 150 evrov za posameznike in 300 evrov za družine (dva odrasla in neomejeno število otrok do 12 let). »Menim, da si po takšni ceni družine to lahko privoščijo,« je dejal Visotschnig. Lanska cena kart je bila 380 evrov, za družine pa 680 evrov.

Akcijo so začeli na pliberškem sejmu, ki ga vsako leto obišče več kot 150.000 ljudi. Po besedah ­Suzane Fajmut Štrucl iz Geoparka­ Karavanke so do včeraj prodali že 1100 sezonskih vozovnic, po ­Visotschnigovi oceni bi jih morali do konca meseca najmanj 2000. V tem primeru bi na Peci obratovali dve vlečnici na gori, če bi prodali 5000 kart, pa bi usposobili tudi progo v dolino. Če smučišča ne bi mogli zagnati, bodo kupcem sezonskih vozovnic vrnili denar na njihove bančne račune. Pomagale bodo tudi občine Črna, Mežica, Prevalje, Ravne in Dravograd, v katerih bodo smučarske karte prodajali v turistično informacijskih centrih in javnih zavodih, dogovarjajo se tudi z večjimi gospodarskimi družbami, da bi omogočile svojim zaposlenim subvencioniran nakup sezonskih kart za Peco, pojasnjuje Fajmut Štruclova.

Avstrijsko-slovenski konzorcij

Tudi če akcija uspe, je to le kratkoročna rešitev. Za dolgoročno zagotavljanje obratovanja Visotschnig napoveduje ustanovitev konzorcija, v katerem bi sodelovali zasebniki in nekatere občine. Najpozneje v začetku oktobra se nameravajo tako o načinu bodočega delovanja pogovoriti tudi z investicijsko družbo Land Kärnten Beteiligungen kot glavno lastnico smučišča Peca ter deželo Koroško. »Ko se bomo dogovorili o novem zimskem konceptu delovanja, bomo ponudili vstop še slovenskim občinam,« pravi župan Pliberka. V omenjen Zimski svet Pece namreč ne sodijo le smučišča, temveč tudi druge dejavnosti: adventna tržnica, kulinarična doživetja, Geopark Karavanke itd. »Deželni glavar je ob odprtju pliberškega sejma dejal, da bi lahko, če bo Peco prevzel domačin ali regijska organizacija, tudi omilili pogoje iz neuspelih razpisov,« dodaja Visotschnig.

Na Kopah sezona rešena

Predprodajo smučarskih kart so v ponedeljek začeli tudi v družbi GTC Kope, ki je od maja v prisilni poravnavi. Čeprav je bil zagon naprav v prihajajoči sezoni tik pred zdajci negotov, so se po besedah direktorja Srečka Jesenška povezali s hotelsko družbo Vabo ter zagnali skupno marketinško akcijo. »Zagotovili smo sredstva za zagon, zadnje analize kažejo, da bomo potrebovali dobrih 200.000 evrov, pripravljalna dela na napravah pa že potekajo,« pravi Jesenšek. Poleg Vaba, ki je karte odkupil, ker jih bo vključil v svoje smučarske pakete, so se pri predprodaji povezali še z drugimi partnerji, z dobavitelji pa se dogovorili za odlog plačil za rezervne dele in material.

»Cene vozovnic smo znižali na minimum. Prihodnja sezona je zagotovljena in računamo, da bomo v naslednjih sezonah sanirali poslovanje družbe, kot je predvideno v načrtu finančnega prestrukturiranja. Počakati moramo na zimo, a tako slaba, kot je bila letošnja, zagotovo ne bo.« Da bi čim bolj ustregli željam smučarjev, so letos ponudili tudi sezonske vozovnice za Kope, ki veljajo samo med tednom, za vikend pa sezonske vikend vozovnice. Za prvih 50 kupcev bodo dodatno znižali cene, sezonsko smučarsko vozovnico bodo lahko kupili že za 199 evrov.