Pediatrinja ne obravnava pacientov, ki niso cepljeni

Ugovor vesti: Na vratih ambulante obvešča starše, ki zavračajo cepljenje otrok, naj si izberejo drugega zdravnika.

Objavljeno
09. februar 2017 11.19
reut_vaccination
N. Č.
N. Č.

Ljubljana − Pediatrinja s koncesijo Bernarda Vogrin iz ambulante za otroke in šolarje v Lenartu v Slovenskih goricah na vratih svoje ambulante starše obvešča, da je zaradi več primerov zavračanja cepljenja iz nemedicinskih razlogov pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) zaprosila za dovoljenje, da zavrne pregled otrok, ki niso bili cepljeni. 

Pravico do ugovora vesti je sicer na zdravniško zbornico naslovila že pred tremi leti, a je njeno obvestilo zdaj ponovno zakrožilo v javnosti. Primeru so v teh dneh nekaj pozornosti namenili tako domači kot tudi hrvaški in srbski mediji.

V intervjuju za Večer je, denimo, dejala, da nobenega otroka, ki je že vpisan v njeni ambulanti, ni zavrnila, a si želi, da obvestilo spodbudi starše, ki otroka ne nameravajo cepiti, da spoštujejo njeno odločitev in je ne izberejo za osebno zdravnico svojih otrok.

Za ta morda za nekoga neetični korak zavračanja otrok se je odločila, ker da nima, kot poroča Večer, več energije, »da bi še naprej bíla večinoma vnaprej izgubljeni boj s 'proticepilnimi lobiji', ki stojijo za večino staršev, ki zavračajo cepljenje«. Sama je prepričana o koristnosti cepljenja in meni, da z medicinskega vidika znanstvenih dokazov o povezavah med cepivi in obolenji, kot so vročinski krči in avtizem, ni.

Za hrvaški portal Index je še povedala, da se je za pismo na zdravniško zbornico odločila tudi zaradi zakonodaje, po kateri je zavezana staršem pojasnjevati koristnost cepljenja, kljub temu da so starši že vnaprej odločeni, da otroka ne bodo cepili, in jo prepričujejo v nasprotno. »Zame kot pediatrinji, ki zdravim dva tisoč otrok, je to prevelika obremenitev, ki ne prinaša nikakršnih rezultatov, hkrati pa jemlje veliko časa, kar v prvi vrsti občutijo drugi otroci, ki čakajo pred vrati ambulante.

Iz zdravniške zbornice, kamor je po zakonu naslovila svojo odločitev o ugovoru vesti, ji odgovora še niso poslali, kar pa po njenem mnenju pomeni, da so se z njeno odločitvijo strinjali.

Zdravniki lahko uveljavjajo ugovor vesti

V Sloveniji ima zdravstveno osebje − ne le zdravniki, tudi medicinske sestre, študentje − po zakonu o zdravstveni dejavnosti iz leta 1992 pravico do ugovora vesti, če presodi, da poseg ni v skladu z njegovo vestjo in mednarodnimi pravili medicinske etike. To določa tudi kodeks zdravniške etike, ki še pravi, da zdravnik pacienta ne sme zavrniti, če gre za nujno zdravniško pomoč.

Opustitev cepljenja je sicer v skladu z veljavno zakonodajo možna le iz medicinskih razlogov, a se za to odloča vse več staršev, ki cepljenje zavračajo iz drugih, osebnih razlogov. Ministrstvo za zdravje sicer od leta 2014 pripravlja spremembo zakona o nalezljivih boleznih, s katero naj bi nekatera zdaj obvezna cepljenja ostala obvezna, druga pa priporočljiva.