Stavko napovedala tudi sindikata Pergam in KS 90

Splošno stavko sta napovedala tudi sindikata Pergam in KS 90. V dejavnostih, kjer se niso dogovorili za dvig plač, bodo zaustavili proizvodnjo, v ostalih podjetjih bodo izvajali različne delavske manifestacije.

Objavljeno
22. februar 2008 13.52
Posodobljeno
04. december 2017 14.54

Ljubljana - Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam in KS 90 sta danes napovedali splošno stavko, ki bo 12. marca med 6. in 24. uro. V dejavnostih, kjer se niso dogovorili za dvig plač za januar oz. februar 2008 na podlagi inflacije v letu 2007, bodo zaustavili proizvodnjo, v ostalih podjetjih bodo izvajali različne delavske manifestacije.

Kot so pojasnili, so stavko napovedali zaradi prekinitve pogajanj o kolektivni pogodbi o izredni uskladitvi plač za leto 2007, ki je nastala zaradi ravnanja delodajalcev. Zaradi tega, dodajajo, ni jasno definiran dodaten dvig plač januarja 2008 na osnovi lanske inflacije v posameznih dejavnostih oziroma podjetjih. Ta zastoj je povzročil tudi začetek erozije plačne politike v Sloveniji. Prav tako je zaradi takšnega ravnanja delodajalcev poslabšan materialni in socialni položaj zaposlenih.

Splošno stavko sta za 12. marec že napovedali Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija Nodvisnost.

Zahteve po takojšnjem začetku pogajanj

V Pergamu in KS 90 zahtevajo takojšen začetek pogajanj za sklenitev posebne kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač za leto 2007 in takojšen dogovor in uskladitev dviga osnovnih plač januarja 2008 na podlagi inflacije 2007 najmanj v višini lanskoletne inflacije.

Zahtevajo tudi takojšen začetek pogajanj o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust za leti 2008-2009. Ta mora zagotoviti realno rast osnovnih plač najmanj v višini inflacije na način, da se bodo osnovne plače usklajevale dvakrat letno na podlagi inflacije, pri čemer naj bo prvi dvig najkasneje aprila 2008, drugi pa avgusta 2008 in dodaten dvig osnovnih plač januarja 2009 glede na celoletno inflacijo leta 2008. Zagotoviti mora tudi dvig osnovnih plač v višini 20 odstotkov produktivnosti v posamezni dejavnosti, kar naj se zagotovi v kolektivnih pogodbah dejavnosti ter dvig minimalne plače.

Pergam in KS 90 sta delodajalske organizacije - Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Združenje delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije - pozvali na čim prejšnja pogajanja o stavkovnih zahtevah in predlagali, da se pogajanja začnejo 25. februarja 2008.

Od uresničitve stavkovnih zahtev, posebno še od zaključka pogajanj o obeh kolektivnih pogodbah, je odvisna tudi uresničitev oziroma izvedba splošne opozorilne stavke, pojasnjujejo v Pergamu in KS 90 ter poudarjajo, da cilj ni stavka, pač pa čim prejšnji dvig osnovnih plač vseh zaposlenih.