Petan prodaja portoroško Marino

Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je konec septembra, ob prodajnem postopku teče še sodna preiskava.

Objavljeno
27. avgust 2017 19.31
Marina Portorož iz zraka. Portorož, Slovenija 7.april 2017. [Portorož,Marina Portorož,marine,plovila,čolni,jahte,jadrnice,morje,obala,turizem]
Suzana Kos
Suzana Kos
Ljubljana – Prezadolženi holding DZS mora prodati del premoženja. Po neuradnih informacijah je na vrsti najprej Marina Portorož. Prodajni postopek vodi banka Unicredit. Zainteresirani kupci so že prevzeli informacijske memorandume.

Za Marino Portorož se je kupce v preteklih letih že iskalo, a posel, s katerim naj bi poplačali dolgove njenega lastnika, ni bil izveden do konca. Tokrat pa naj bi šlo zares in poti nazaj po besedah naših sogovornikov pri (raz)prodaji premoženja imperija DZS, pod njegovo okrilje sodijo tudi Terme Čatež, ki so lastnica Marine, menda ni več.

Pooblaščeni prodajalec v postopku je Unicredit, ki je po naših informacijah informacijski memorandum že predal trinajstim zainteresiranim investitorjem. Da ga Marina zanima, je javno že povedal tajkun Miodrag Kostić, eden najbogatejših Srbov. Po naših informacijah je med interesenti tudi nekaj vlagateljev oziroma upravljavcev podobnih kompleksov iz zahodne Evrope, eden od možnih kupcev pa je iz arabskega sveta.

Kaj se pravzaprav prodaja

Trenutno je sicer naprodaj samo Marina, ki sicer potrebuje dodatna vlaganja, da bi postala zanimivejša tudi za zahtevnejše goste iz tujine. Zanimivo pa je, da je po naših informacijah iz postopka prodaje izločeno veliko zemljišče ob Marini, na katerem je zdaj plačljivo parkirišče. Bojan Petan, prvi mož imperija DZS, si zanj že več let neuspešno prizadeva, da bi mu spremenili namembnost oziroma da bi piranska občina prostorski načrt spremenila tako, da bi zemljišče postalo zazidljivo. S tem bi se nepremičnini seveda pomembno povečala vrednost.

Poleg prodaje teče še preiskava

Hkrati s prodajnim postopkom, ki naj bi se po načrtih končal predvidoma do konca leta, na koprskem sodišču poteka še sodna preiskava, povezana s sumom nepravilnosti pri poslih iz leta 2007. Nepravilnosti, na katere se osredotoča sodna preiskava, naj bi se nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež leta 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož.

Na koprskem okrožnem sodišču so nam povedali, da sodna preiskava proti šestim osumljenim s Petanom na čelu še ni končana ter da je tožilstvo zahtevalo razširitev preiskave zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja proti enemu od osumljenih, Bogdanu Pušniku (proti njemu poteka tudi sodna preiskava zaradi projekta Teš 6), in še dvema novima osumljencema. Preiskovalni sodnik je za 26. september razpisal narok za zaslišanje osumljencev in bo nato odločil, ali bo ugodil predlogu za razširitev preiskave.

Kam bo šel denar od prodaje Marine

Marina Portorož je, kot rečeno, v lasti Term Čatež, njihov največji, 45-odstotni lastnik, pa je holding DZS. Denar od prodaje Marine bo namenjen za poplačilo dolgov njene lastnice. Terme so sicer pred podpisom novega sporazuma o reprogramiranju bančnih dolgov, teh je po neuradnih informacijah okoli 35 milijonov evrov, preostanek pa je v lasti sklada York. Ta je kupil tudi paket terjatev do DZS, ki jih je prodajala slaba banka.