Peter Podlunšek bo kmalu spet promoviral Pomurje

Zaradi stečaja RRA Mura je bila lani prekinjena pogodba z Red Bull Air Race o promociji Pomurja na krilih akrobatskih letal.

Objavljeno
22. julij 2016 19.59
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Po enem letu pojavljanja napisa Visit Pomurje na krilih akrobatskih letal vrhunskih pilotov razreda Challenger svetovnega prvenstva Red Bull Air race (RBAR) in na opremi našega pilota v tem tekmovanju Petra Podlunška se je letošnja tekmovalna sezona začela brez teh napisov. Zaradi stečaja RRA Mure je pogodba z RBAR propadla in obnovili jo bodo lahko šele v naslednjih tednih.

Po prvotni pogodbi, s katero se je lani spomladi strinjal tudi razvojni svet regije, bi iz sredstev za promocijo Pomurja iz Zakona o razvojni podpori pomurski regiji, v manjšem delu pa tudi iz sredstev za promocijo Slovenije podjetju RBAR (in ne Petru Podlunšku kot tekmovalcu) regija v treh letih plačala 600.000 evrov za to, da bi se napisi Pomurje pojavljali na letalih in na Podlunškovi opremi ter za nekatere druge možnosti promocije na dogodkih RBAR. Toda RRA Mura, ki je bila nosilec projekta, je RBAR plačala samo 150.000 evrov, nato je šla v stečaj in nadaljnjega financiranja je bilo konec, zato je bilo z začetkom letošnjega leta začasno tudi konec promocije.

Po ocenah pripravljalcev projekta bi tovrstna promocija v treh letih za trikrat povečala prepoznavnost Pomurja in Slovenije v svetu, v tem času naj bi zaradi te promocije v regijo prišli vsaj štirje novi investitorji, povprečna stopnja brezposelnosti naj bi padla za slaba dva odstotka, število turističnih nočitev pa naj bi se z 904.000 do leta 2017 povzpelo na milijon letno.

Predvčerajšnjim je slovenska vlada potrdila program konkurenčnosti, v katerem so znova predvidena sredstva za promocijsko pogodbo z RBAR. Namesto RRA Mura bo sedaj projekt vodil Razvojni center Murska Sobota in njegova direktorica Mojca Breščak upa, da se bodo z RBAR uspeli hitro dogovoriti za novo pogodbo. »Nekoliko nas sicer ovirajo pravila javnega naročanja, toda v RBAR so zelo prilagodljivi in tako mislim, da se bo promocija Pomurja na letalih nadaljevala že na naslednjem tekmovanju sredi avgusta v Veliki Britaniji, čeprav pogodbe do takrat morda še ne bomo imeli podpisane. O dosedanjih učinkih lanskoletne promocije bi težko povedali karkoli, saj je trajala zelo kratek čas. A za ilustracijo: Podlunškov posnetek njegovega poleta okrog razglednega stolpa Vinarium v Lendavi si je v prvi uri na Yutubu ogledalo 500.000 obiskovalcev. Številke o medijski odmevnosti samih tekmovanj RBAR pa so še veliko veliko višje.«

Tudi sam Peter Podlunšek si želi, da bi se promocija Pomurja čimprej nadaljevala in dopušča možnost, da bo to že avgusta v Angliji. »Sam sicer od te pogodbe nimam nobene materialne koristi, saj je sklenjena med regijo in podjetjem RBAR. A bil sem pobudnik zanjo, ker se mi je zdelo dobro, da nekaj storim za pokrajino, v kateri živim,« pravi.