Petkovi protestniki nad policiste s tožbo in odvetniki

Policisti so po njihovem mnenju prekoračili pooblastila ob pisanju kazni. Na Twitterju se je oglasil Janša, protestnike primerja s skrajneži iz ZDA.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Dovolj policijske represije!« so v znanem slogu v uvodu svojega tokratnega dopisa zapisali petkovi protestniki. Tudi danes je v Ljubljani in drugih mestih ob sedmih zvečer stekel protivladni protest v sozvočju z znanimi vladnimi epidemiološkimi ukrepi: ne v obliki kakršnega koli zbiranja, pač pa v obliki individualnih sprehodov s protestniško prepoznavnimi atributi. Predvsem dežniki.

Dan je bil dežnikom naklonjen. Isto večerno oblačno nebo je bilo razpeto tako nad protestniki kot policisti, vlado in celotno državo. V protestniškem gibanju so seveda znova ponavljali, da se ne gredo nikakršnega shoda, a so znova pričakovali, kot to označujejo sami, »nelogične, neutemeljene in represivne policijske postopke zoper individualne posameznike«. Niso jih bili deležni.

image_alt
Prvi letošnji protest


Protestna ljudska skupščina ob petkih pred večeri rada pripravlja popoldanske uverture, na katere vabi sedmo silo. Danes so se odločili za javno vložitev pritožbe na notranjem ministrstvu zaradi delovanja policije na božični petek – 25. decembra lani – in napovedali, da jih bo pri tem pravno zastopala Odvetniška družba Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. 

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Policistov niso ovadili prvič. Jaša Jenull je, denimo, na specializirano državno tožilstvo že novembra vložil kazensko ovadbo, saj je presodil, da je policija v postopku proti njemu zlorabila uradni položaj.
 

Virus le ob petkih na Trgu republike


»Cel december so bile ljubljanske ulice polne sprehajalcev, množice so čakale v vrstah za hitre teste, za nekaj časa pa so celo vse trgovine odprle vrata nakupov željnim potrošnikom. V tem času je bila policijska kontrola nad vzdrževanjem varnostne razdalje in drugih ukrepov v javnem prostoru povsem minimalna ... z eno, v nebo vpijočo izjemo: virus namreč očitno nevarno razsaja v Ljubljani samo ob petkih zvečer in zgolj na Trgu republike!« so zapisali.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Po njihovem mnenju je sodu izbilo dno policijsko popisovanje in izrekanje kazni posameznim sprehajalkam in sprehajalcem, ki jih je od stotin drugih, ki so se ob istem času sprehajali po mestu, ločilo zgolj in edino dejstvo, da so imeli na dežnikih protivladne slogane oziroma to, da so imeli s sabo na sprehodu kolo in to, da so se sprehajali v bližini Trga republike.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ob tem citirajo policiste: »Saj vemo, kaj pomeni kolo«, »Ne sme se imeti napisov na dežnikih, saj gre za izražanje mnenja in s tem za shod« in celo »Ni dovoljeno politično izražanje mnenj«. To trdijo protestniki. Tovrstne izjave policistov po njihovem prepričanju dokazujejo škandalozno stanje politične represije in očitno kršenje osnovnih demokratičnih načel in naših ustavno zagotovljenih pravic.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Janša protestnike vzporeja s skrajneži iz Washingtona


V zvezi s protivladnimi protesti se je na twitterju znova oglasil Janez Janša. Če prav razumemo, jih glede nasilja enači kar z sredinim nasilnim zavzetjem ameriškega kongresa v Washingtonu, katerega tragična zapuščina je pet mrtvih, med katerimi je tudi policist.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

»Mala zmaga«


Drugi »JJ«, namreč Jaša Jenull, je dogajanje na današnjem protestu ponovno predvajal na svojem profilu na Facebooku. Sprehod je stekel na Prešernovem trgu, kjer so policisti po njegovih besedah v boju proti virusu uporabili celo konjenico, med sprehodom po Čopovi do Trga republike pa je njegova kamera ujela več skupin ljudi, ki so epdemiološke ukrepe kršili. A to policistov ni zanimalo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Teh je bilo na Trgu republike znova precej več kot »sprehajalcev«, ki se jim je pridružil še kak kolesar in avtomobilist. Možje postave so se tokrat odločili, da ukrepov protestnikom ne bodo izrekali, kar  je Jenull hitro razglasil za malo zmago. Tako je ostala tudi kazen, ki so jo sodeč po njegovih besedah namenili policistom, tokrat neizrečena.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: