Petra Majdič bo novemu centru dala znanje, ne pa imena

Novi smučarskotekaški center na Rogli je eden največjih projektov javno-zasebnega partnerstva v Sloveniji.

Objavljeno
20. junij 2014 20.11
Špela Kuralt, T. V.
Špela Kuralt, T. V.
Zreče – Danes bodo odprli smučarskotekaški center, ki ga je Unior začel graditi že leta 2008. Po velikih težavah je na pomoč z javno-zasebnim partnerstvom priskočila občina. Denarja je vseeno zmanjkalo, tako da so objekt zmanjšali. Krajše je tudi ime centra, v katerem ni več imena Petre Majdič, čeprav naj bi z njo na Rogli še sodelovali.

Tekaški center so na Rogli zgradili z velikimi težavami. Delno so jih povzročili sami, saj sprva niso imeli vseh potrebnih soglasij zavoda za varstvo narave. Zdaj z naravovarstveniki dobro sodelujejo v več projektih, ustanovili so tudi poseben sklad za varovanje Pohorja. Težav še ni bilo konec, saj je šel v stečaj gradbeni izvajalec, novi je v prisilni poravnavi. Veliko so si na Rogli obetali tudi od univerzijade, ki je ni bilo. Poleg vsega pa so morali rešiti še pravno zagato, ker je Unior gradil na občinski zemlji.

To težavo je odpravila koncesijska pogodba, ki so jo podpisali konec lanskega leta, po kateri bo Unior 30 let upravljal center, ga vzdrževal in nadaljeval nadgradnjo, občina pa ostaja lastnica zemljišča. Gradnja centra je stala 11,5 milijona evrov, od tega je bilo 3,2 milijona evrov evropskih sredstev, 3,6 milijona evrov je prispevala občina Zreče. V občinski znesek je vključenih tudi 1,5 milijona evrov koncesnine, ki jih bo občina vložila nazaj v center.

Namesto 130 le 30 postelj

V projektu postavitve centra so na štirih hektarih zgradili akumulacijsko jezero za zasneževanje, startno-ciljni prostor, nogometno igrišče, ki ga obdaja rolkarska steza, in novi hotel. Dela v njem še niso zaključena, velnes naj bi končali do konca poletja. Hotel imajo že zdaj polno rezerviran, saj je v njem le 30 postelj. Načrtovanih 130 zaradi pomanjkanja denarja niso mogli zgraditi, je pa za gradnjo prizidka vse pripravljeno, imajo tudi gradbeno dovoljenje.

Na današnjem odprtju centra pričakujejo tudi Petro Majdič, po kateri naj bi se novi center po prvotnih načrtih imenoval. Za zdaj njenega imena ne bo nosil, vendar v Uniorju zatrjujejo, da niso v sporu in da jim je Majdičeva obljubila, da bo sodelovala pri delovanju centra. Petra Majdič je za Delo povedala, da ni naklonjena, da bi središče nosilo njeno ime, ker v delovanje centra zaradi številnih drugih obveznosti za zdaj ne bo vpletena.