Petrochem: Zaostritev v smeri stečaja

Zaposleni ne verjamejo poslovodstvu glede dokapitalizacije in ne privolijo v nižanje plač.

Objavljeno
13. avgust 2014 21.35
februar 2012 - Lendava; Nafta Petrochem.
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Lendava – Potem ko je kazalo, da so delavci na račun preživetja Petrochema popustili v svojih zahtevah, so le-te danes zaostrili, saj v petnajstodstotno nižanje plač ne privolijo več. Na vidiku je stečaj te paradne družbe lendavske Nafte, ki trenutno zaposluje sto enajst ljudi.

»V petnajstodstotno znižanje plač med prvim septembrom in enaintridesetim decembrom smo privolili zgolj pod pogojem, da nam ta denar vrnejo do konca prihodnjega leta,« pravi vodja Petrochemovega stavkovnega odbora Ladislav Šabjan. »A po posvetu z našim odvetnikom smo ugotovili, da nimamo prav nobenih jamstev, da bo poslovodstvo res uredilo poldrugi milijon evrov dokapitalizacije družbe, s čimer bi se lahko zagnala proizvodnja, ki že dolgo stoji.«

Poročali smo, da je dokapitalizacija Petrochema glavno jabolko spora vse od takrat, ko je Petrochemovo vodstvo v pisarni mariborskega odvetnika Bojana Grubarja prejšnji petek sestavilo predlog socialnega sporazuma. Medtem ko so zaposleni od vodstva najprej zahtevali ime podjetja, ki naj bi dokapitaliziralo Petrochem, so pozneje k temu dodali še zahtevo, da naj poslovodstvo Nafte osebno jamči za pridobitev teh sredstev. Vodstvo Nafte oziroma Petrochema v to ni privolilo.

»Poslovodstvu ne verjamemo več, prav tako ne verjamemo v zagon proizvodnje. Poleg tega nas že dva meseca vlečejo za nos: Kdo nam lahko zagotovi, da poslovodstvo ne bi čez določen čas ugotovilo, da teh sredstev ne bo? Potem bi razglasili stečaj in mi bi šli na zavod z nižjo plačo,« razmišlja Šabjan, ki je povedal tudi o drugi zahtevi poleg zgoraj omenjene. Ta je, da jim poslovodstvo ob podpisu sporazuma nakaže celoten znesek junijske plače – popustili so zgolj v takojšnjem poplačilu plačnih dodatkov in regresa.

Direktor Petrochema Robert Serec na naše vprašanje, ali zaostritev delavcev pomeni stečaj, ni hotel odgovoriti. Dejal je le, da pogajanja potekajo in da bo za rešitev družbe naredil vse: »Več vam trenutno ne morem povedati, gotovo pa zaostrovanje ne prinaša nič dobrega.«

Obe strani, tako poslovodstvo kot zaposleni, na vprašanje – kdaj (če sploh) bi se lahko zgodil podpis socialnega sporazuma, katerega edini namen je z dokapitalizacijo do novega leta zagnati Petrochemovo proizvodnjo – odgovarjata z »ne vemo«. Jasno pa je, da če sporazuma ne bo kmalu, to pomeni zgolj eno: stečaj nafte Petrochem in s tem konec zgodbe o Nafti Lendava.