Pijani čolnar omagal v pletni, polni turistov

Potnike je nazaj na obalo pripeljala domačinka, ki je takrat s supom pripeljala mimo. Zaradi incidenta uradno nobene pritožbe.

Objavljeno
31. avgust 2016 23.39
Turizem na Bledu 29.maja 2014
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Med plovbo iz zdraviliškega parka na Blejski otok je zaradi opitosti pred dnevi omagal pletnar, tako da je morala poln čoln prestrašenih potnikov nazaj na obalo pripeljati domačinka, ki je ravno tedaj s supom priveslala mimo. Na Bledu obsojajo dejanje, ki turističnemu kraju in pletnarjem ni v ponos.

Kot je povedala domačinka, ki noče biti imenovana in ki je potnike varno prepeljala do grajskega kopališča, kjer so jih že čakali reševalci, gasilci in policija, je med vožnjo s supom nedaleč od grajskega kopališča zaslišala vpitje in prestrašene krike, ki so prihajali s polno zasedene pletne, na kateri je bil celo majhen otrok v vozičku. Opazila je, da pletnarja ni v čolnu, in pomislila, da ga je morda obšla slabost in ni zmogel nadaljevati plovbe. Ko se je približevala pletni, je proti njej že plaval tudi reševalec z grajskega kopališča, ki je pred tem o težavah na jezeru obvestil reševalce in gasilce. Ko je priveslala do pletne, je opazila, da je čolnar močno opit, saj je večkrat poskušal vstati, vendar je imel pri tem precej težav, plovilo pa se je zato nagibalo, kar je med potniki povzročalo dodatno paniko. Povedala je, da je njen oče nekoč vozil pletno in da se jo je tedaj tudi sama naučila voziti, tako da ji je ni bilo težko spraviti do obale. Sodeč po govorici, so bili potniki iz Italije in Rusije, je povedala rešiteljica. Bili so prestrašeni in so se počutili ogrožene, saj je neodgovorni čolnar ogrožal njihovo varnost, je dejala domačinka in dodala, da je vesela, da je lahko priskočila na pomoč in da se je vse skupaj razmeroma dobro izteklo.

V litru izdihanega zraka 1,43 mg alkohola

Na kranjski policijski upravi so za Delo povedali, da so policisti na Blejskem jezeru obravnavali voditelja čolna, ki je plovilo upravljal z 1,43 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Če bi sedel za volanom avtomobila, bi za prekršek moral plačati 1200 evrov kazni, ostal pa bi tudi brez vozniškega dovoljenja, saj je meja za odvzem 0,52 mg/l, pletnar pa je imel v izdihanem zraku skoraj trikrat več alkohola. Moškemu so policisti prepovedali nadaljnjo plovbo, o njegovem ravnanju pa še vodijo postopek, je dejal policijski inšpektor Boštjan Glavič. Po njegovem so bili na pletni rešilni jopiči. Na medobčinskem inšpektoratu smo izvedeli, da postopka v povezavi z dogodkom ne vodijo, ker za to po besedah vodje redarstva Primoža Laha nimajo pristojnosti.

»Primer je zelo žalosten in upam, da se ne bo ponovil,« je dejal župan Bleda Janez Fajfar. Čeprav občina sprejema odlok o plovbi na jezeru, župan trdi, da na to v občinski upravi nimajo nikakršnega vpliva: »Na občini v zvezi z dogodkom nismo prejeli nobene uradne pritožbe.«

»Dogodek nam ni v ponos, kaj takega se ne bi smelo dogajati. Pletnarji imajo v veliki večini korekten odnos do turistov, da se kaj podobnega ne bi ponovilo, pa bodo morali urediti v svojih vrstah,« je prepričan direktor Turizma Bled Jaka Ažman.

Velika sramota

Podobno kot občina se od dogodka distancirajo blejski pletnarji. Po besedah predsednika čolnarskega združenja Pletna Marjana Žveglja je to »za pletnarje velika sramota. Prejeli nismo nobene pritožbe, čeprav se na svetovnem spletu pojavljajo številni komentarji. Na splošno lahko rečem, da se takšni dogodki ne dogajajo, saj pletnarji med opravljanjem službe ne pijejo alkohola,« je zatrdil. »To se nam je zgodilo prvič, vzvodov, da bi tak dogodek preprečili, pa nimamo,« je dejal.

Marjan Žvegelj je povedal, da je bil vinjeni čolnar pred leti aktiven pletnar, vendar zdaj dejavnosti ne opravlja več, saj jo je prepustil sinu, tako da niti ni več član čolnarskega združenja. Žvegelj je dejal, da je vinjeni čolnar v zdraviliškem parku vzel tujo pletno, čeprav ni imel soglasja lastnika, in je nanjo povabil potnike, čeprav pletne ni ustrezno pripravil za plovbo: »Pletne so ponoči praviloma zaklenjene, čez dan pa ne.« Na vprašanje, kako je mogoče, da nekdo, ki ni pooblaščen za upravljanje pletne, sploh pride do nje in z njo na jezero celo odpelje nič hudega sluteče potnike, je Žvegelj odgovoril, da je vinjeni čolnar vedel, kje so ključi pletne.