Pijani vozniki letos povzročili že 1100 prometnih nesreč

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starosti od 25 do 34 let.
Fotografija: Do konca septembra so pijani vozniki povzročili 1100 prometnih nesreč. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Do konca septembra so pijani vozniki povzročili 1100 prometnih nesreč. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Poročilo Policijske uprave (PU) Kranj: Gorenjski policisti so včeraj iz prometa na podlagi prijave izločili voznika, ki mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,86 mg/l alkohola oziroma skoraj dva promila. Prijavitelj je policistom sporočil, da voznik vijuga po avtocesti. Na srečo so ga izločili še preden bi povzročil prometno nezgodo.

Tudi na Primorskem ni šlo brez pijanih voznikov. Ob 0.28 je 29-letnega Izolana zaradi neprilagojene hitrosti zaneslo in je v
Vanganelu z vozilom trčil v drog javne razsvetljave. V postopku mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat 0,55 mg/l. 

​Da alkoholizirani vozniki kljub nesrečam in opozorilom še zdaleč niso preteklost, kaže hiter pregled črne kronike za pretekli vikend. Policisti so zaradi vožnje pod vplivom alkohola v omenjenem času namreč pridržali štiri voznike. Tudi hude prometne nesreče s smrtnimi izidi posameznikov očitno ne ustavijo, da ne bi vinjeni sedli za volan. 

Morda jih bo »streznila« akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki je stekla danes po vsej državi. Možje v modrem bodo v tednu pred Martinovo nedeljo opozarjali voznike na nesprejemljivost vožnje pod vplivom teh snovi. Do 11. novembra bodo nadzor poostrili tako policisti kot mestni redarji. 



Številke govorijo same zase - pijani udeleženci v prometu so do konca letošnjega septembra povzročili skoraj 1100 prometnih nesreč. Zaradi pijanih povzročiteljev je letos umrlo 14 ljudi, med katerimi je bilo kar 12 hkrati tudi povzročiteljev.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starosti od 25 do 34 let, sledijo pa jim stari od 35 do 44 let, kažejo podatki Agencije za varnost prometa (AVP). 


Povzročitelji smrtnih nesreč - osem voznikov osebnih vozil, dva motorista, po dva tovornjakarja in kolesarja


Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše sposobnosti za varno udeležbo v prometu. Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na mišljenje in zaznavanje, tako da smo manj sposobni za vožnjo in ustrezno odzivanje zlasti v kritičnih trenutkih, opozarjajo na AVP. Vozniki naj se vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave, če so pili ali uporabili prepovedane psihoaktivne snovi, so pozvali.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starosti od 25 do 34 let, sledijo pa jim stari od 35 do 44 let.

Med letošnjimi povzročitelji smrtnih nesreč je bilo osem voznikov osebnih vozil, dva mopedista, dva voznika tovornega vozila in dva kolesarja. Devet nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo zunaj naselja, v kar 11 primerih od 14 pa se je nesreča zgodila v temnem delu dneva.



Po podatkih raziskave Agencije za varnost prometa, na katero so spomnili na ministrstvu za zdravje, alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo kot trezni povzročitelji nesreč in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Glede na obdobja v letu pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci, martinovanje in prednovoletni čas.

Skupaj z inšpekcijskimi službami na ministrstvu za zdravje v teh dneh pozivajo tako voznike k upoštevanju pravil kot organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

​Voznike, ki bodo na posebnih 0,0 kontrolah po Sloveniji preverili stopnjo alkohola v krvi in »napihali« 0,0, bodo, kot so še napovedali na ministrstvu, nagradili z brezplačnimi vstopnicami za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom, ki bo 22. novembra v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Voznik tovornjaka je napihal. FOTO: Oste Bakal
Voznik tovornjaka je napihal. FOTO: Oste Bakal


Še nekaj podatkov z Gorenjske - vozniki pod vplivom alkohola so letos povzročili 93 nesreč, lani 108, največ zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje (34) in neprilagojene hitrosti (34). V povezavi z alkoholom v nesrečah izstopajo še neupoštevanje pravil o prednost in prekratka varnostna razdalja. 

Tudi Izolan, ki smo ga omenjali na začetku, ni bil osamljen primer alkoholiziranega voznika. Koprski policisti so danes nekaj po polnoči v Bošamarinu ustavili 62-letno žensko iz okolice Kopra, ki je vozila osebni avtomobil od Kopra proti Vanganelu. Preizkus alkoholiziranosti ji je pokazal kar 0,78 mg/l alkohola, kar ji je poleg 1200 evrov globe prineslo tudi 18 kazenskih točk. 

Ob 3.25 uri pa so policisti PP Koper v Pradah zaustavili še 34-letnega moškega iz okolice Kopra, ki je vozil osebni avtomobil iz
Pobegov proti Kopru. V postopku so ugotovili, da je vozil v času izvajanja ukrepa začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, zaradi česar so mu policisti osebni avtomobil zasegli. Odrejen mu je bil tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,60 mg/l alkohola. Sledi mu obdolžilni predlog.

Komentarji: