Piran bo gradbišče še vsaj do poletja

Vzrok za številne zamude je slabo zastavljen in slabo nadzorovan projekt prenove ribiškega pristanišča.

Objavljeno
15. marec 2012 21.31
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Piranski mandrač bo gradbišče vsaj do 6. junija. Po slabih izkušnjah sodeč bodo imeli razkopano in neurejeno gradbišče še velik del poletja. Del, ki bi jih morali opraviti že pred lanskimi prvomajskimi prazniki pa potem do letošnjega februarja, se bodo lotili šele 20. marca.

Tako bo padla še ena županova obljuba. Župan Peter Bossman nam je še 1. marca dejal, da bodo dela končana do velikonočnih praznikov. Včeraj smo ga hoteli vprašati, ali se za takšen položaj čuti odgovornega in kako bo ravnal, da bodo vsaj tokrat postavljeni roki spoštovani. A je bil nedosegljiv. Aprila in maja, ko mesto obišče največ turistov bo tudi letos središče mesta razsuto.

»V aprilu in maju je veliko praznikov, tudi v sosednji Avstriji, zato bo to še en hud udarec za piranske turistične delavce. Morda še bolj za gostince, trgovce, galeriste in druge kot za nas hotelirje,« je bila slabe volje Andreja Frelih, vodja hotela Tartini, ki ni hotela govoriti o piranskih slabostih. »Zelo rada bi bila kritična, a bolj ko medij poročajo o razkopanem in neurejenem Piranu, slabše je za nas, ki smo odvisni od turizma. Sezona traja samo pet mesecev, a občinskega vodstva ne zanima, kdaj imajo Avstrijci praznike in kako pomembni gostje so za Piran. Lahko bi odprli vsaj tisti del površin ob pomolu, ki je že obnovljen,« je še povedala Frelihova.

Vzrok za številne zamude je slabo zastavljen in slabo nadzorovan projekt prenove ribiškega pristanišča, ki je dobil toliko »soglasodajalcev«, med katerimi so na prvem mestu predstavniki krajevne skupnosti in piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine, da se zaplete pri skoraj vsakem kamnu. Tokrat se je zapletlo zaradi zahteve po odstranitvi betona v morju. Odstraniti morajo tudi betonsko gmoto, ki so jo pod cesto pred palačo Trevisini vlili pred več desetletji, zdaj pa bodo na tem mestu postavili novo kanalizacijsko cev. Za ta namen so morali v Piran pripeljati 33 ton težak stroj, ki je že včeraj drobil odvečni beton. Jože Andrejašič, lastnik Adriainga, ki opravlja dela, nam je razložil, da beton lahko odstranijo samo s takim strojem ali z miniranjem. Izbrali so manj problematičen poseg.

Izvajalce skrbi predvsem, da se pri obnovitvenih delih ne bi prelomila kanalizacijska cev in onesnažila morje v pristanišču, ali da bi dela povzročila razpoke na bližnji palači Trevisini. »Kopati moramo samo meter stran od stopnišča pred palačo. Poseg ni enostaven. Bojimo se statičnih pasti,« je povedal Andrejašič.

Novo kanalizacijo bi morali postaviti do 24. maja. Potem pride na vrsto še obalni zid, tlakovanje in asfaltiranje ceste. Kdaj bo župan Bossman rezal trak v ribiškem mandraču, pa v občinski upravi še ne razmišljajo.