Piran z »urbano«, Koper načrtuje svojo

Mestna kartica Obalne občine se še ne zmorejo povezati in ponuditi enotne turistične kartice

Objavljeno
05. februar 2014 23.32
Turistična kartica Piran
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran, Koper – V Piranu je mogoče od prvega februarja z enotno mestno kartico plačevati vožnje z avtobusi, imetnikom pa nameravajo omogočiti tudi plačevanje parkirnin, najema kolesa, obisk kulturnih ustanov in drugih storitev. Koper bo kljub istemu avtobusnemu prevozniku ponudil svojo kartico.

V Piranu priznavajo, da so se pri uvedbi enotne mestne kartice zgledovali po tisti iz Ljubljane in so najprej celo razmišljali, da bi v Piran »preselili« kartico Urbana. Toda zaradi tehničnih ovir so enotno mestno kartico razvili s podjetjem Arriva Dolenjska. Ker piranska občina vsako leto subvencionira (približno 600.000 evrov) in tako spodbuja avtobusni prevoz, stane mesečna vozovnica za piranske občane samo sedem evrov. Novo mestno kartico bodo lahko uporabljali tudi turisti, ki jo bodo polnili in potem z njo ugodnejše plačevali različne stvari.

Najprej avtobus, pozneje več

»Naš cilj je razviti orodje, ki bo občanom in turistom oljašalo plačevanje. Enotna mestna kartica naj bi v prihodnjih mesecih postala osrednje plačilno sredstvo občine, zanjo ne predstavlja dodatnega stroška, prav tako ostajajo nespremenjene cene mesečnih vozovnic,« je dejal piranski župan Peter Bossman. Vodja urada za gospodarstvo in turizem občine Piran Ljubo Bertok je povedal, da so najprej predvideli izdati 1000 kartic, toliko je namreč mesečnih abonmajev. Kdaj bodo s kartico omogočili plačevanje drugih storitev, na občini včeraj še niso vedeli. To je odvisno od tega, kdaj se bodo za takšen način plačila odločili ponudniki storitev, gostinci ali trgovci.

V Kopru kar dve kartici

Na izdajo kar dvojnih kartic se pripravljajo tudi v Kopru. Ker so tudi v koprski občini prejšnji teden podpisali koncesijsko pogodbo za mestni in primestni avtobus z Arrivo, bodo predvidoma septembra lahko prešli na podobne enotne mestne vozovnice. Že aprila pa bo Turistična organizacija Koper v sodelovanju z Zavodom Otok (združenjem trgovcev, gostincev in drugih ponudnikov turističnih storitev v mestnem središču Kopra) izdala še turistično kartico. Ta ne bo plačilna, temveč kartica ugodnosti in hkrati spominek. Za njo bo treba odšteti devet, deset ali 12 evrov in bo turistom nudila popust, degustacije in doživetja.

Skupnega interesa še ni

Zanimalo nas je, ali ne bi bilo v tako majhni regiji, kot je slovenska Istra, smiselno izdati enotne turistične ali mestne kartice. Vsi sogovorniki so se s tem strinjali, a so naštevali vrsto tehničnih ovir. Enotno kartico zagovarjajo tudi na Slovenski turistični organizaciji, v Turističnem združenju Portorož in v Turistični organizaciji Koper. »Povezali se bomo, ko bodo ljudje začutili skupen interes. V Kopru je združilo interes več kot 30 ponudnikov storitev. Njih povezuje želja obuditve mestnega središča,« je povedala Tamara Kozlovič iz Turistične organizacije Koper. V slovenski Istri pa delujejo turistične organizacije še precej ločeno. Izjema je koledar turističnih prireditev, ki so ga letos izdali skupaj, in pustni karneval.