Piranski sv. Jurij dobil berlinska zvonova

Berlinska zvonova v kopiji beneškega zvonika oznanjata optimistične čase: čase, ko "topove" pretapljajo v zvonove.

Objavljeno
12. april 2013 18.22
Novi zvon v Piranu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Piranski župnik Zorko Bajc ima polne roke dela z dvema bronastima zvonovoma, ki ju je pred nekaj dnevi podarila berlinska župnija sv. Konrada. Gre za dragoceno darilo (vredna sta kakih 35.000 evrov), za katerega so se Berlinčani odločili že pred tremi leti, ko so obiskali piranski zvonik in ugotovili, da v njem 92 let stara zvonova ne zvonita, ker sta počena.

»Za darilo so se odločili dva meseca po obisku v Piranu. Med tedanjimi nemškimi obiskovalci je bil tudi slovenski duhovnik v Berlinu Izidor Pečovnik, zato so lažje navezali stik z znanci v izolskem podjetju Galeb in Primorske novice in povedali, da imajo dva pol stoletja stara zvonova, ki ju ne potrebujejo več, ker je njihov zvonik statično problematičen. Prav veseli pa bi bili, če bi poslej ti zvonovi doneli v tako slikovitem zvoniku, kot je naš ob cerkvi sv. Jurija,« je pojasnil piranski župnik.

Pred tem je bil prepričan, da župnija še sto let ne bo imela denarja za nakup zvonov. Toliko drugih pomembnejšoh stroškov imajo v piranski župniji.

Minuli torek je piranska delegacija, v kateri je bil tudi piranski župan Peter Bossman, ki bo boter enemu od dveh (800 in 600 kilogramov sta težka), v Berlinu prevzela dragoceni darili. Zdaj oba čakata na župnijskem dvorišču, da ju do naslednje nedelje (21. aprila) začasno obesijo na kovinsko ogrodje, kajti na piranski zvonik ju bodo postavili šele čez leto ali dve.

»To bo zelo zapletena operacija. Pripraviti moramo dokumentacijo, opraviti statično sanacijo zvonika, poskrbeti za ustrezno elektrifikacijo, motorje, začasno razširiti line... Potrebovali bomo kakih 20.000 evrov, da vse to opravimo. Potem bo sledila še nelahka zamenjava starih zvonov za nove. Če so leta 1921 to zmogli, bi ob današnji tehnologiji morali nalogo opraviti še toliko lažje, « pojasnjuje Zorko Bajc, zakaj bo trajalo vsaj dve leti, preden bosta dva nova zvonova spet pela nad sv. Jurijem.

»Ne bomo pretiravali z zvonenjem: ob nedeljah pred mašo in vsak dan enkrat - opoldan. Tak je naš cilj,« je dejal Zorko. Čez osem dni bo pridobitev blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, prišli pa bodo tudi Berlinčani. Praznovali bodo svetega Konrada in le dva dni kasneje tudi sv. Jurija - dva zavetnika, ki sta poskrbela, da bodo pod piranskim nadangelom Mihaelom v enem zvoniku povezani deli romanske, slovanske in zdaj še germanske kulture.

»Nemci so (med vrsticami) veseli tudi zato, ker bodo s tem vrnili vsaj nekaj brona, ki smo ga v naših krajih izgubili med prvo in drugo svetovno vojno na račun topov,« je dejal piranski župnik. Časi, ko topovski bron pretapljajo v zvonove, so prav gotovo veliko bolj optimisitični od tistih, ko so bron topili v obratni smeri.