Sodišče odstavilo direktorja RTVS Filija

Nataša Pirc Musar prepričana, da je s sodbo potrjena za generalno direktorico. Na nacionalki temu nasprotujejo.

Objavljeno
06. maj 2016 11.34
Portret Nataša Pirc Musar, Ljubljana, 10.September2014
Ma. F., STA, N. Č.
Ma. F., STA, N. Č.

Ljubljana − Ljubljansko višje sodišče je ugodilo pritožbi Nataše Pirc Musar glede zahtevka za sklenitev pogodbe o zaposlitvi na položaju generalne direktorice RTVS in razveljavitev sklepa o imenovanju Marka Fillija na to mesto.

Pirc Musarjeva je pravnomočno sodbo komentirala kot »veliko moralno zmago«. Meni namreč, da je z odstavitvijo Filija veljavno imenovana na položaj in »da nov postopek iskanja novega generalnega direktorja ni dopusten«. Sodbo je v celoti objavila na svojem blogu.

RTV Slovenija je po proučitvi sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča ugotovila, da je bil sklep o imenovanju Fillija za generalnega direktorja RTV Slovenija res razveljavljen, a sodišče tudi ni postavilo Pirc Musarjeve za generalno direktorico RTV Slovenija, so sporočili z RTVS. Filli pa, da tako ostaja v. d. generalnega direktorja.

»Skladno z razveljavitvijo sklepa o imenovanju generalnega direktorja je vzpostavljeno stanje na dan pred imenovanjem in je s tem Marko Filli v. d. generalnega direktorja, dokler programski svet RTV Slovenija ne določi morebitnega novega v. d. generalnega direktorja,« so zapisali v sporočilu za javnost. Naslednja seja programskega sveta bo sicer v ponedeljek, 9. maja 2016.

RTVS pogodbe o zaposlitvi ni sklenil

Nekdanja informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je bila aprila 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTVS, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali ponovno. Kmalu se je namreč izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV pa takšno članstvo izrecno prepoveduje.

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja, ko sta se v zadnji krog uvrstila sedanji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar. Pri tem nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve izpodbijala na sodišču.