Pirnat: Rektor UP je kršil postopek

Odnose glede razrešitve dekanje FHŠ na koprski univerzi zapletajo pravna menja in prve sodne odločbe.

Objavljeno
16. maj 2012 22.34
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Spopad za najpomembnejše funkcije in odločanje na vrhu koprske univerze se noče pomiriti. Bivša dekanja Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Vesna Mikolič je pridobila mnenje Rajka Pirnata, direktorja Inštituta za javno upravo o razrešitvi. Ta bi odločbo rektorja Dragana Marušiča odpravil.

Po mnenju Rajka Pirnata bi moral Dragan Marušič rektor Univerze na Primorskem v odločanju o tej zadevi uporabiti zakon o upravnem postopku. Glede na to je po Pirnatovem mnenju rektor koprske univerze zagrešil več bistvenih kršitev postopka, zaradi katerih bi bilo takšno odločbo o razrešitvi dekanje Vesne Mikolič nujno odpraviti. Kršitev naj bi bile zlasti onemogočanje sodelovanja dekanji v postopku, opustitev pridobitve izjave o razlogih za razrešitev in tako pomanjkljiva obrazložitev, da ni mogoče učinkovite uporabe pravnih sredstev. Tudi materialno pravni razlogi naj bi bili pomanjkljivi. Večje škode, ki naj bi nastala, po Pirnatovem mnenju nikakor ni ugotovljena. Z ničemer ni potrjeno, da Mikoličeva ni izvrševala odločitev organov univerze. Direktor inštituta meni tudi, da obstajajo utemeljeni razlogi, da bo sodišče odpravilo odločbo o razrešitvi dekanje, posledica tega pa bo, da ji mora sodišče ugoditi tudi v tožbi glede delovnega spora.

Pirnat še ugotavlja, da je rektor imenoval vršilca dolžnosti dekana brez predloga senata FHŠ, zaradi česar naj bi kršil zakonske predpise in pravila fakultete.

Dragan Marušič je na te očitke odgovoril: »Pravno mnenje je naročila stranka v postopku in je bilo pripravljeno na osnovi enostransko oziroma selektivno podanih informacij oziroma dokumentov, zato nima učinka na sklepe in odločbe znotraj Univerze na Primorskem in niti navzven. Bistveno za razumevanje mnenja je, da so vsi akti rektorja in v. d. dekana zavezujoči in učinkujejo, dokler ne bodo razveljavljeni v sodnem postopku. Preostanek mnenja sloni na napačni predpostavki, da je članica UP FHŠ samostojna pravna oseba. Po zakonu o visokem šolstvu je pravna oseba Univerza na Primorskem z enim zakonitim zastopnikom – rektorjem.«

Zvedeli smo tudi, da je upravno sodišče zavrglo tožbo dr. Jožeta Pirjevca zaradi imenovanja v. d. dekana FHŠ Gorazda Drevenška in zavrglo tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe.

Na nove oblike kadrovskih spopadov na najvišji univerzitetni ravni pa kaže tudi to, da je vodstvo univerze naročilo družbi ABC revizijo poslovanja Znanstveno raziskovalnega središča, ki ga vodi direktor Darko Darovec (Marušičev protikandidat za rektorja). Revizija naj bi med drugim ugotovila vrsto nepravilnosti pri nakupu osmih službenih avtomobilov v ZRS.