Piščanec ponuja več, kot Popovič lahko da

Nenavadne špekulacije z lastništvom hotela Koper. Piščanec povišal ponudbo na 3,1 milijona evrov, DZS omahuje.

Objavljeno
05. januar 2016 22.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Župan Boris Popovič je trdno odločen, da mora občina prevzeti hotel Koper, ki je zdaj v lasti DZS. Že jutri bodo o tem odločali koprski svetniki, saj bodo sprejemali proračun, v katerem je predvideno za nakup hotela 2,7 milijona evrov. Toda nesojeni kupec hotela, gostinec Aleš Piščanec, ponuja 400.000 evrov več in trdi, da občina nima predkupne pravice.

Večini Koprčanov se zdi namera občine za nakup hotela najmanj nenavadna, če že ne sporna. Še posebno ker Aleš Piščanec, lastnik lokala Capra, ki uspešno deluje v najeti restavraciji istega hotela in uživa ugled najboljše koprske mestne restavracije, pravi, da je DZS poslal ponudbo za uveljavitev predkupne pravice občini Koper že 28. decembra. »Ne vem, zakaj se je prodajalcem tako mudilo, saj z menoj še niso podpisali pogodbe. Poleg tega sem minuli ponedeljek svojo ponudbo z 2,7 milijona povišal na 3,1 milijona evrov. Občinski svetniki morajo izvedeti, da je predkupna pravica za občino Koper sporna, in banke upnice DZS, da ponujam precej več, kot bi DZS zdaj iztržila od občine Koper. Nobenega razloga ni, zakaj bi občina hotela upravljati hotel. Še šolam se ne izplača več kuhati kosil za šolarje in dejavnost kuhinje oddajajo zasebnikom. Zakaj bi se občina ukvarjala z zaposlovanjem delavcev v hotelu in hotelirstvom? Vzrok za županovo željo po hotelirstvu se skriva drugje,« je prepričan najemnik restavracije v hotelu Koper, še eden od uspešnih koprskih podjetnikov, ki je s svojim poslovanjem prišel navzkriž s koprskim županom.

Popovič bi pokazal hotelirjem

Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič je zanikala Piščančeve navedbe in zatrdila, da ima skladno z občinskim odlokom o določitvi predkupne pravice mestna občina takšno pravico na vseh nepremičninah na celotnem območju poselitve in na posameznih kmetijskih zemljiščih.

Občini ne bo zadoščal nakup hotela. V njegovo prenovo bi morala vložiti še nekaj milijonov. Župan Boris Popovič nam ne decembra ne včeraj ni hotel razkriti vseh svojih načrtov in povedati, zakaj bi občina potrebovala hotel. Dejal je le, da so uspešna občina, da ni zadovoljen z delovanjem hotelov v občini, da je vsaj tako slabo tudi v piranski občini in da bo občina Koper s tem nakupom pokazala, kako je treba uspešno voditi hotel.

Na Borisa Popoviča in šefa DZS Bojana Petana smo naslovili vprašanje o povezavi med nakupom deleža v Primorskih novicah, ki ga je občinsko podjetje Komunala Koper po živahnem zviševanju cene na dražbi speljalo Marini Portorož v lasti DZS, in sedanjim prerivanjem za hotel Koper. Po neuradnih informacijah bi bila lahko Komunala Koper samo začasna lastnica v Primorskih novicah, svoj lastniški delež pa bi prodala DZS ali ga zamenjala z DZS v kupčiji s hotelom. Boris Popovič se je kmalu po tem, ko je Gašpar Gašpar Mišič kot šef Komunale kupil delež v Primorskih novicah, sestal v Marini Portorož z vodilnimi predstavniki Term Čatež. Ne Popovič ne Petan nista odgovorila na vprašanje, ali gre pri nakupih Primorskih novic in hotela Koper za povezane posle. Petan je namige, da bi želeli prodati tudi Dnevnikov delež v Primorskih novicah občini Koper, zanikal za Radio Koper.

Občina načrtuje prodajo delnic

Medtem ko občina na eni strani načrtuje nakup hotela, na drugi v proračunu, ki ga bodo skoraj zagotovo v celoti sprejeli na jutrišnji seji, predvideva prodajo 3,3-odstotnega deleža Luke Koper, s katero bi radi zaslužili devet ali deset milijonov evrov. Sabina Mozetič pravi, da prodajo luških delnic vsako leto predvidijo v proračunu, če bi se pokazala priložnost za prodajo in bi lahko z izkupičkom dokončali olimpijski bazen v večnamenskem poslovnem centru, katerega nedograjeni betonski skelet že več let močno kazi podobo Kopra. Če občina potrebuje denar za objekt na Bonifiki, v okviru katerega podjetje Grafist Anteja Guberca že več let obljublja nov hotel s štirimi zvezdicami, je odločitev za nakup hotela Koper še toliko manj razumljiva. Iz predlaganega proračuna je razvidno, da namerava občina v tem objektu prodati za 4,25 milijona evrov na pol dograjenih poslovnih prostorov. Polovico denarja oziroma prostorov je namenjenih Grafistu, ki je do konca lanskega leta komunalno opremil območje in uredil okolico središča. Občina pa bo letos naročila projekte, s pomočjo katerih bi v prihodnjih letih uresničili stare Popovičeve zamisli o vkopu glavne mestne vpadnice, štiripasovne Piranske ceste. Če bi cesto vkopali, med poslovnim centrom in morjem ne bi bilo več prometa in bi celotno območje Bonifike pridobilo povsem drugo prostorsko vrednost.