Odstopil direktor UKC Maribor Gregor Pivec

V obrazložitvi je zapisal, se je v želji, da prispeva k rešitvi kadrovske stiske UKC, odločil ponovno delati kot zdravnik.

Objavljeno
20. april 2016 17.44
Gregor Pivec, direktor UKC Maribor, 15.6.2015, Maribor
De. P., STA
De. P., STA

Maribor - Gregor Pivec je danes predsednici sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vlasti Kovačič Mežek s priporočenim pismom podal odpoved pogodbe za delovno mesto direktorja, so sporočili iz UKC Maribor

Direktor UKC Maribor Pivec je možnost odstopa z mesta direktorja posredno nakazal na današnji novinarski konferenci o reševanju problematike pomanjkanja anesteziologov. Ocenil je, da je z vključitvijo hrvaških anesteziologov ter iskanjem in načrtovano zaposlitvijo dodatnih iz tujine in predvideno zaposlitvijo specializantov problematika pomanjkanja anesteziologov v UKC »več ali manj« rešena.

Ob tem je poudaril, da je skupaj s sodelavci podrobno poročilo o tem pripravil in da računa, da bodo nove anesteziologe počasi do septembra zaposlili, kakor je javno obljubil in to vezal tudi na svoj morebitni odhod, ker so ga tudi o tem spraševali. »Sem rekel takrat ne. Dokler problema ne bom rešil, ne bom odstopil. Sedaj počasi štejem, da je ta problem več ali manj z managerskimi prijemi razrešen,« je danes dejal Pivec, pri čemer poslane odpovedi pogodbe za delovno mesto direktorja na novinarski konferenci ni omenil.

Je pa razmišljanje nadaljeval z besedami, da se mu pri tem »z grenkobo« pojavljajo nekatera etična vprašanja, prek katerih je tako širša kot strokovna javnost šla, »kot da jih ni«. Za polovico zmanjšan program dela v UKC Maribor po njegovih besedah namreč ni toliko poslovni problem, gre predvsem za problem odnosa do bolnikov, ki potrebujejo usluge bolnišnice. »In nenormalno zaostrovanje nekih kadrovskih, jaz temu rečem že skoraj beli štrajk, normativov, ki jih ni, na eni strani in nekakovosten in neetični odnos nekaterih posameznikov ali širših skupin pri tem po moji presoji nima prav nobenega mesta,« je dodal Pivec.

Mandat bi se mu iztekel konec oktobra 2019

Zdajšnji mandat na čelu direktorja UKC Maribor bi se Gregorju Pivcu iztekel 31. oktobra 2019. Kot je zapisal v obrazložitvi ob podanem odstopu, želi z odstopom z mesta direktorja zdaj tudi sam osebno prispevati k pozitivni rešitvi kadrovske stiske v UKC Maribor, ki je posledica pomanjkanja usposobljenih zdravnikov specialistov. Zato se je odločil po preteku 60-dnevnega odpovednega roka nemudoma vrniti na delovno mesto zdravnika specialista in se za polni delovni čas posvetiti medicinsko-terapevtski obravnavi bolnikov.

V UKC Maribor se je zaradi pomanjkanja anesteziologov število operacij novembra lani zmanjšalo za polovico, z vključitvijo hrvaških anesteziologov v UKC Maribor pa se je doslej število izvedenih operacij dvignilo na od 85 do 90 odstotkov načrtovanih. Trenutno jih opravijo 164 na teden, maja jih načrtujejo 200 na teden, so danes povedali v vodstvu UKC Maribor, kjer si želijo, da bi zaostanke, ki so se medtem nabrali, odpravili do konca letošnjega leta.

Pivca, ki je mariborsko bolnišnico vodil več kot 20 let, so sicer nekateri že v preteklosti pozivali k odstopu zaradi njegove osebne odgovornosti za pomanjkanje kadra in odpadanje operacij. Pivec je še februarja dejal, da odstopa ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile in če UKC Maribor ne bo mogel uresničevati svojih zastavljenih ciljev. »Kakor sem bil pri ustvarjanju kliničnega centra, ne želim biti pri njegovem pogrebu,« je takrat dodal.

Pivec je aktiven tudi v lokalni politiki. Deluje kot mariborski mestni svetnik, kandidiral pa je tudi za mariborskega župana.

Kolar Celarčeva: V UKC Maribor odprta vrata za uspešnejše reševanje razmer

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da bo Gregor Pivec s svojim odstopom z mesta direktorja UKC Maribor omogočil novemu vodstvu bolnišnice hitrejše in uspešnejše reševanje nastalih razmer. Oskrba bolnikov v severovzhodni Sloveniji pa bo po njenih besedah lahko boljša.

Ministrica verjame, da so aktivnosti novega sveta zavoda pripomogle k Pivčevi odločitvi, da zapusti mesto direktorja. S tem bo novemu vodstvu omogočil tudi izboljšanje odnosov med zaposlenimi, so ministričine besede sporočili z ministrstva za zdravje.