Pivo bo teklo iz fontane

V Žalcu osem občinskih svetnikov zahtevalo izredno sejo in ponovno odločanje o fontani Zeleno zlato

Objavljeno
02. februar 2016 19.34
Brane Piano
Brane Piano
Decembra je svetnica SMC, podžupanja ter pomočnica direktorja Razvojne agencije Savinja Hana Šušter Erjavec v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva svetnikom predstavila projekt fontane. Ta bi bila namenjena degustaciji piv in bi Savinjsko dolino in Žalec trdneje umestil na turistični zemljevid Slovenije. Izvedena bi bila z nekaj polkrogi in bi arhitekturno simbolizirala hmeljno kobulo. Imela bi osem avtomatiziranih točilnih naprav. Obiskovalci bi lahko kupili steklen vrček, ki ga je oblikoval častni občan Žalca Oskar Kogoj, in vplačali število želenih degustacij po dva decilitra piva. Obenem bi izvedeli vse o pivu, ki ga poskušajo, in lokalnih gostincih.

Občina čaka dobrotnike

Občina Žalec pa je kot investitorica na natečaju izbrala projekt, v katerem sta sodelovala Razvojna agencija Savinja in občinski Zavod za kulturo, šport in turizem. Župan Janko Kos ga je dal že lani razstaviti v Savinovem likovnem salonu. Anketa, ki jo je občina izvedla med 426 občani, je pokazala, da jih skoraj 90 odstotkov podpira gradnjo fontane, še večjo podporo ima med 84 anketiranimi podjetniki. Ker bi stala v bližini žalske tržnice, kjer ponujajo lokalne pridelke in izdelke s savinjskih kmetij, bi bilo to za turiste še posebno zanimivo, trdijo na občini.


Župan Janko Kos je prepričan, da nekaterim takšen turistični projekt ni všeč zaradi denarja, ki bo šel zanj. Fontana bi po zadnjih izračunih stala 376.000 evrov, a z Remontom so se izpogajali za 226 tisočakov. Občina je za fontano v proračunu 2015 predvidela 88.000 evrov, za letos načrtuje še 82.000 evrov nepovratne razvojne pomoči. Polovico denarja za naložbo pa namerava občina zbrati s pomočjo darovalcev. »Delež financiranja iz proračuna se bo še zmanjšal, saj še zbiramo donatorje, prijavili pa se bomo tudi na razpise za sredstva EU,« pravi Kos.

Številni pomisleki

Svetniki – med njimi prvopodpisani pod zahtevo svetnik SLS Jože Krulec in do predprejšnjega mandata žalski župan Lojze Posedel – pravijo, da je vrednost naložbe le eden od vzrokov, zaradi katerega zahtevajo ponovno odločanje. »Moti me nespoštovanje postopkov uvrščanja projekta v načrt razvojnih programov in v odlok o proračunu občine za lani in letos. Niti priprava dokumentacije, javni razpis in sklepanje pogodb niso bili transparentni, saj je bil projekt Fontana piv najprej ocenjen na 52.000 evrov, v zadnjem dokumentu pa je vrednost 376.000 evrov. Izračuni o ekonomski in finančni upravičenosti so nestrokovni in nerealni, saj bo fontana delovala le osem mesecev na leto. Še najbolj pa me moti postavitev v Mestni park v Žalcu, kjer bi morali podreti nekaj dreves. Če bi bilo vse drugo sprejemljivo, bi bila zanesljivo ustreznejša lokacija pri Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva ali na mestnem trgu,« pravi Posedel.