Policiste dvignili s socialnega dna

Zamrznitev stavke: Vlada s policisti podpisala sporazum. Napoved novih sindikalnih zaostritev.

Objavljeno
02. junij 2016 13.50
Posodobljeno
02. junij 2016 13.50
jer Ižanka
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana - Policisti so po dobrega pol leta nehali stavkati. Natančneje, prekinili so s stavkovnimi aktivnostmi, ne pa s stavko. Stavko bodo zaključili šele, ko se bodo prepričali, da se podpisane zaveze med vlado in obema policijskima sindikatoma uresničujejo.

Policisti, ki so začeli stavkati 18. novembra lani, so podpisali stavkovni sporazum z vlado. Država bo za izpolnitev policijskih zahtev na leto potrebovala dodatnih 10,3 milijona evrov proračunskega denarja. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pravi, da s tem poravnavajo dolgove do policije iz sporazumov, ki so jih podpisale prejšnje vlade.

Povedano drugače, policiste se uvršča tja, kamor spadajo, kar pomeni, da so jih odlepili od socialnega dna, poudarja predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa dodaja, da s sporazumom nihče ne izgublja, pač pa so pridobili vsi. Sporazum se zdi precej natančen, tako vsebinsko kot rokovno. Bo pa tako dober, kot se bo uresničeval v praksi, meni Petrovič.

Ni primerjave s policijskim poklicem

Toda to še ne pomeni, da je vladni in policijski strani po petnajstih krogih usklajevanj uspelo izpeljati celovito reformo plačnega in kariernega sistema v policiji. Uspelo jim je zgolj odpraviti ključne anomalije pri delovnih mestih, ki so bila podvrednotena. Za notranjo ministrico ni nobenega dvoma, da je policijski poklic specifičen in da se policisti po rednih nalogah ne morejo primerjati z nobeno drugo poklicno skupino.

Sporazum pomeni, da se bodo plače policistom v povprečju povišale za 100 evrov bruto oziroma 66 evrov neto na mesec. Pri tem vlada, kot pojasnjuje Györkös Žnidarjeva, ni mogla pristati na linearno povečanje plač vsem, saj enotni plačni sistem v javnem sektorju še velja, policija pa je še vedno njegov del.

Po podatkih policije je povprečna izplačana bruto plača vseh zaposlenih v policiji pretekli mesec znašala 1866 evrov, neto 1222 evrov. V petem tarifnem razredu, kamor so uvrščeni policisti s srednješolsko izobrazbo, pa je bruto plača znašala 1268 evrov, neto pa 883 evrov. V te številke niso všteta nadomestila in materialni stroški, hkrati pa so izločeni vsi bruto zneski pod minimalno plačo, ki je 790 evrov.

Napovedujejo se nove sindikalne zaostritve

S tem ko je vlada zaprla fronto s policisti, pa se ji napovedujejo nove sindikalne zaostritve. Sindikati javnega sektorja so namreč za 9. junij napovedali protest. Z njim želijo izraziti nasprotovanje vladni odločitvi, da izstopi iz pogajanj in opusti socialni dialog.

»Z enostranskim izstopom iz pogajanj, ki jih hoče vlada nadomestiti s spreminjanjem pogojev in vrednotenjem dela v javnem sektorju s politično večino v državnem zboru, je bila zaposlenim odvzeta pravica do pogajanj, do enakopravnega socialnega dialoga in možnosti vplivanja na plače in pogoje dela«, opozarjata vodji pogajalskih skupin Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek.

Sindikati bodo z javnimi protesti sporočili državnemu vodstvu, da je vlada z »arogantno, oblastniško gesto zavrgla dolgoletno tradicijo in raven socialnega dialoga, ki je Slovenijo umeščal med države tradicionalnih demokracij, in nas približala perifernim vzhodnoevropskim državam, ki si prizadevajo izničiti vpliv sindikatov, da bi si olajšale pot v avtoritarnost«.