Planšarije na planini Javornik ne bodo rušili

Zemljišče Agrarne skupnosti Javorniki je po tolmačenju inšpekcije zazidljivo.

Objavljeno
23. avgust 2012 15.39
Posodobljeno
23. avgust 2012 21.00
Planina Javornik
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič, Grahovše - Včeraj je minilo leto od rušenja zasebnih nelegalnih zgradb na planini Javornik nad Lomom. Za osrednji planšarski objekt v lasti Agrarne skupnosti Javornik je gradbena inšpekcija začetek izvršbe takrat prekinila, zdaj pa smo izvedeli, da planšarije ne bo treba porušiti.

Z inšpektorata za promet, energetiko in prostor so nam pojasnili, da je bilo na planini Javornik od šestih pričetih izvršb za odstranitev objektov pet izvršb dokončanih. Takrat so domačini poudarjali, da je brez planšarije s sprejemnim in gostinskim delom, mlečno predelovalnim delom in pastirskimi stanovi okoli njega planina obsojena na propad.

Na zazidljivem zemljišču stoji zgolj planšarija

Inšpektorica se je prav zaradi živali (po naših podatkih je bilo takrat tam 80 govedi, 70 ovac in pet konj) odločila že začeto izvršbo prekiniti, nepopustljiva pa je ostala pri rušenju hišice s prečudovitim pogledom na Triglav, ki je bila v lasti tedanjega predsednika agrarne skupnosti Jožefa Perneta. Izkazalo se je, da je zemljišče, na katerem je zgrajena planšarija, po prostorskem aktu zazidljivo, medtem ko preostala zemljišča sodijo med kmetijska zemljišča K1.

Za planšarijo, ki so jo člani pašne skupnosti po požaru leta 1993 postopno gradili deset let, je bil dosežen dogovor, da jo bo agrarna skupnost kot lastnica poskušala legalizirati. Pri Upravni enoti Tržič je tako lani zaprosila za gradbeno dovoljenje za legalizacijo, vendar zaradi različnih ovir še ni bilo izdano. Planšarija na planini, ki ima 21 lastnikov z različnimi deleži in približno 65 hektarov pašne površine, bo kljub temu lahko obstala.

To pa je izrednega pomena za kmete iz Loma, ki so tudi letos, že desetič zapored, zaupali Minki in Nejku Sušniku svoje govedo, ovce in konje. Do sredine septembra pa bosta majerja poskrbela, da bo pohodnikom na voljo kislo mleko, skuta, žganci, masovnek in morda tudi obara.