Plastične kajake odstranili z jezera, kopalcev ne morejo

Občinski odlok o plovbenm režimu kršila tudi občinska Infrastruktura Bled. Kopalce tudi zunaj kopališč ščiti zakon.

Objavljeno
18. avgust 2015 22.38
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bled – V poletni vročini se na Blejskem jezeru tre kopalcev, poleg tega je bila »podoba raja« okrnejna tudi zaradi številnih plastičnih čolnov, ki so jih izposojali v nasprotju z občinskim odlokom. Na občini pravijo, da kopalcev ne morejo preganjati, četudi se kopajo zunaj urejenih kopališč, oddajanje plastičnih čolnov pa so ustavili in kršitelje oglobili.

»Zaradi ohranjanja tradicije na Blejskem jezeru je dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla z jasno vidno strukturo lesa,« piše v občinskem odloku o plovbnem režimu na jezeru. Kršilo ga je pet podjetij, med njimi tudi občinska Infrastruktura. Direktor Janez Resman se je izgovoril, da so določilo odloka »spregledali« in obljubil, da bodo zadevo uredili. Z oddajo plastičnih kajakov so zaslužili nekaj tisočakov, koliko natačno, pa ni vedel povedati.

Gosti nad odlokom

»Vemo, kaj piše v odloku, a smo julija zaradi velikega povpraševanja začeli oddajati tudi supe in kajake«, je o razlogih za kršenje odloka povedal Aleš Mušič iz podjetja Čarman, ki ima v najemu občinsko čolnarno ob Grajskem kopališču. Kot je dejal, so se s predstavniki Save Turizem že pogovarjali, da bi občini predlagali spremembo odloka pred prihodnjo sezono.

Občinski redarji so na jezeru ukrepali na dan, ko smo z Dela na blejsko občino naslovili več vprašanj glede nadzora izvajanja odloka, kljub temu pa so po navedbah direktorja blejske občinske uprave Matjaža Berčona dva kršitelja ustno opozorili že pred enim mesecem. Položnice z globo 800 evrov za pravno osebo in 200 evrov za odgovorno osebo so zdaj redarji poleg podjetjema Infrastruktura in Čarman izstavili še podjetjem Avalon, MZ Marič in Sava Turizem.

Predstavniki občine z županom Janezom Fajfarjem in Matjažem Berčonom na čelu ter redarska služba niso opazili številnih plastičnih plovil ne na jezeru ne v občinski čolnarni. Matjaž Berčon trdi, da zaradi njegovega prijateljevanja z Mušičem niso nalašč mižali pri očitnih kršitvah odloka. Redarjev, ki niso ukrepali, na občini ne nameravajo sankcionirati, ker »nimamo osnove za uvedbo disciplinskega postopka«.

V nasprotju s Prešernom

Številna plastična plovila na jezeru ne sledijo Prešernovemu stihu iz Krsta pri Savici, da »dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja«, še manj cilju blejske turistične strategije, da bo Bled vrhunska turistična destinacija, se strinja direktor Turizma Bed Jaka Ažman, ki spremembam odloka ni naklonjen. Tudi (pre)številni kopalci, ki so v vročih poletnih dneh zasedli vse dele obale jezera, podobe raja ne utrjujejo, ugotavlja.

Dolgoročno kopalci onemogočajo, da bi se izboljšala kakovost vode v jezeru, pravi mag. Špela Rekar Remec z agencije za okolje, ki spremlja stanje jezera. Čeprav biologinja na podlagi analiz ugotavlja, da je kakovost vode v jezeru med zmerno in dobro, Berčon trdi, da je voda v jezeru zelo dobre kakovosti. »Težko govorimo o tem, da kopanje ni primerno oziroma negativno vpliva na stanje jezera,« meni podžupan.

Občina – pri kopalcih nemočni

Na občini pravijo, da nimajo mehanizma, s katerim bi omejili število kopalcev, saj zakon o vodah določa 15-metrski pas priobalnega zemljišča v zasebni ali javni lasti, kjer je treba kopalcem omogočiti prost dostop do vode za kopanje in zadrževanje. Čeprav so z dodatnim parkiriščem na travniku v Mali Zaki omogočili prihod še več kopalcev na Bled, Berčon pravi, da so ga uredili, ker s tem preprečujejo divje parkiranje vsepovsod.

Za nadzor nad parkiranjem imajo med tednom na Bledu (pa tudi v Bohinju in Železnikih) omejene možnosti. Izvaja ga namreč en sam redar v izmeni, ob vikendih dva, ki pa le stežka opravijo vse naloge (nadzor parkiranja, praznjenje parkomatov, nadzor prometa, nadzor črnega kampiranja, ...). Berčon je za prihodnje leto napovedal zaposlitev dodatnega redarja za nedoločen čas.