Plavali v ledeni Savinji za križ

Verniki srbske pravoslavne cerkve so prvič v Sloveniji obeležili tradicijo ob prazniku svetih treh kraljev in Jezusovega krsta.

Objavljeno
19. januar 2017 16.30
Plavanje v Savinji
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Osem mladih moških je samo v kopalkah, kratkih majicah in natikačih opoldne prišlo na zasnežen breg Savinje na Špici. Po pravoslavnem obredu so vstopili v reko, ki je imela zgolj dve stopinji Celzija. Plavanje za pravoslavni križ je tradicija, ki je v Srbiji zelo razširjena, Zveza srbske diaspore Slovenije pa jo je danes pripravila prvič.

Bogojavljenje je praznik svetih treh kraljev, ki razglasili, da je Jezus božji sin. Hkrati v pravoslavni cerkvi obeležujejo še Jezusov krst in dan, ko se je prvič pokazala sv. Trojica, je povedal celjski paroh in namestnik zagrebško-ljubljanskega metropolita Milan Duduković: »Ob krstu v reki Jordan se je prvič pokazala sv. Trojica. Oče je rekel, to je moj ljubljeni sin, ki je po moji volji. Golob, torej sveti Duh, je prišel nad Kristusa. S krstom nam je Kristus pokazal, da se moramo krstiti. V spomin na krst na ta dan plavajo v vodi.«

Verjetno pa je bil Jordan vendarle malce toplejši kot danes Savinja. Moški so pravo voljo pokazali že na bregu, saj so med petnajstminutnim obredom ves čas klečali na snegu. Paroh je med obredom blagoslovil vodo, križ in vse zbrane, nato pa so v gosjem redu plavalci odšli v vodo. Vendar se niso zgolj vrgli vanjo in pohiteli ven. V Savinji, po kateri so prejšnji teden še plavali kosi ledu, so stali vsaj pol minute, da so se pripravili na štart nekakšne tekme. Cilj je bil pravoslavni križ, pritrjen na plavajoči venček. Vseh osem je na znak zaplavalo proti križu, ki je bil oddaljen okoli 20 metrov. Okoli pol minute so plavali proti toku, najhitrejši je bil Lazo Stjepanović, ki bo letos dopolnil 27 let. Menda ima zmagovalec, ki prvi doseže križ, celo leto srečo, križa pa so se na cilju dotikali tudi ostali tekmovalci, nekateri so ga tudi poljubili.

Prihodnje leto spet

Ideja, da bi tradicijo ob bogojavljenju obudili tudi pri nas, je prišla iz Celja. Kot je povedal podpredsednik Zveze srbske diaspore Slovenije Igor Mitić, ki je tudi plaval, so sprva nameravali plavanje organizirati na Šmartinskem jezeru: »So nas opozorili, da bi lahko bilo v tem času zaledenelo. In res je. Tako smo se odločili za Savinjo. Plavalci so se sicer kar javljali, še zadnji dan so klicali, če lahko pridejo, vendar smo jih zavrnili, ker v Savinji niso taki pogoji, da bi nas prav veliko lahko stalo v ravni vrsti. In če že tekmuješ do križa, čeprav to ni prava tekma, je prav, da imamo vsi enake pogoje. Drugo leto bomo morali malo drugače to pripraviti. Bomo pa zagotovo vztrajali tudi v prihodnje.« Savinja se je izkazala za dobro rešitev tudi zaradi Kajak kanu kluba Nivo Celje, kjer so že vešči takih prireditev, saj vsako leto pripravijo novoletni skok v Savinjo. Tudi tokrat so poskrbeli za varnost plavalcev. Čeprav je bilo teh najpogumnejših le osem, jih je z brega spodbujalo še okoli sto ljudi.

Tekmovalci so bili večinoma iz Celja, kjer je okoli 2000 vernikov srbske pravoslavne cerkve. Ti svoje cerkve nimajo, saj so njihovo cerkev sv. Save v središču mesta porušili leta 1941 med nemško okupacijo Celja. Obrede imajo zdaj v katoliški cerkvi sv. Maksimiljana, ki je v neposredni bližini Celjskega mladinskega centra. Želja po svoji in predvsem večji cerkvi je velika, je dejal celjski paroh Duduković: »Z občino se že pogovarjamo. Prostor, ki je predviden je za avtobusno postajo pri stari cinkarni. Načrti so že.« Skupno je, kot je ocenil paroh, v Sloveniji okoli 45.000 vernikov srbske pravoslavne cerkve, ki je tretja največja verska skupnost v državi.