Po 45 letih novi prostori za urgenco UKC

Na 9000 metrih sodobni prostori in kmalu tudi oprema za nujno pomoč, projekt do zdaj stal 56 milijonov evrov.

Objavljeno
05. september 2017 12.14
Urgenca
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Razmere za obravnavo okoli 24.000 bolnikov na leto na internistični urgenci UKC se bodo izboljšale. Podjetje Kolektor Koling je celo dan pred rokom končalo gradnjo, s katero je UKC pridobil 9000 kvadratnih metrov novih površin. Primopredaja objekta je bila konec avgusta, dokončno se bodo preselili do novega leta.

Ure in ure čakanja, bolniške postelje na hodnikih, nesprejemljiva gneča čakajočih, tudi na smrt bolnih v pretesnih sobah brez najosnovnejših pogojev za zasebnost, premalo sodobnih aparatur – vse to se bo končno spremenilo v prid bolnikom. Ljubljanska urgenca – najbolj nevralgična točka slovenskega zdravstva – je dobila prvi del novih prostorov.

Manj čakanja, sodobni aparati

Skozi širok vhod v prostorno čakalnico s 174 stoli bodo prihajali bolniki, kjer jih bodo v petih triažnih ambulantah razvrstili, nato pa v sodobno opremljenih ambulantah pregledali in namestili – če bo treba – bodisi v opazovalnico (14 mest) bodisi v 24-urno bolnišnico (devet mest). Tu bodo nadzirali njihovo zdravstveno stanje in jih zdravili. Vse našteto bo bistveno pospešilo in izboljšalo obravnavo bolnikov, je povedal dr. Hugon Možina, ki vodi internistično prvo pomoč (IPP) .

Veliko si obetajo predvsem od več ambulant. Namesto sedanjih dveh oziroma treh jih bo na voljo šest. Vsak zdravnik bo skrbel za dve ambulanti hkrati: medtem ko se bo ukvarjal z enim v prvi ambulanti, bodo sestre pripravljale drugega pacienta v drugi ambulanti. Tako ne bo potrebe po večjem številu zdravnikov, ampak bodo potrebovali več medicinskih sester. Če želijo vzpostaviti hitrejši pretok bolnikov, jih potrebujejo še 22, nekaj bolničarjev in nekaj administratork, sčasoma pa pričakujejo tudi stalne zdravniške ekipe.

Zdaj prihajajo dežurat na urgenco zdravniki z vseh internističnih oddelkov, ko pa bodo prišli iz specializacije prvi zdravniki urgentne medicine, bodo ekipe stalne. Po preselitvi v nove prostore bodo stalno na razpolago štirje zdravniki (od tega eden v 24-urni bolnišnici) in deset sester. Boljše razmere bodo tudi za učenje mladih zdravnikov, ki bodo pod nadzorom mentorja v sosednji ambulanti lahko samostojno pregledovali paciente. Tudi to bo pospešilo obravnavo bolnikov, da ne bo več toliko čakanja pred vrati.


Model dokončanega diagnostično-terapevtskega centra, v katerem je internistična prva pomoč.

»Pogoji dela se bodo z dokončanjem tega dela urgence bistveno izboljšali za bolnike in osebje. Še vedno pa bo ozko grlo hospitalizacija bolnikov na interni kliniki. Zdaj imamo dobro avtocesto, ki se končuje z regionalno cesto, na kateri nastajajo zastoji,« je bil nazoren dr. Možina.

Od leta 2006 do danes

Nova ljubljanska urgenca ima dolgo zgodovino. Temeljni kamen za tako imenovani diagnostično-terapevtski servis (DTS) je bil položen v času ministra Andreja Bručana leta 2006, prva podpisana pogodba in začetek gradbenih del v letih 2007 in 2008 s konzorcijem podjetij SCT, Vegrad in GPG za 20 milijonov evrov. Vendar ni trajalo dolgo; po porabljenih sedmih milijonih evrov je konzorcij šel v stečaj, gradnja pa se je ustavila. Še deset novih pogodb je bilo sklenjenih za končanje prve faze z odprtjem heliporta. Nadaljnjo gradnjo je nato ustavil minister Tomaž Gantar. Objekt je do leta 2015 miroval, UKC pa zdravil bolnike v nemogočih razmerah sredi gradbišča.

Za drugo fazo gradnje, objekt DTS sever, je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc z gradbenim podjetjem Kolektor Koling podpisala pogodbo 4. julija 2015. Po dobrih dveh letih – 30. avgusta letos – je Kolektor Koling objekt predal lastniku. Pridobili so tudi vsa tri potrebna uporabna dovoljenja: za objekt DTS sever in prometna terminala A in B, po katerih dovažajo bolnike, je povedala gradbena inženirka Slavica Cimperman, vodja investicije z ministrstva za zdravje.

Investicija druge faze je vredna 20 milijonov evrov z DDV, je povedala. Po svojem 16-letnem delu na ministrstvu v okviru naložbenega sektorja je zelo pohvalila tako ministrico za zdravje, ki je osebno nadzirala posamezne postopke in skrbela, da so potekali hitro in brez zapletov, kot izvajalca – podjetje Kolektor Koling. Izvajalca je pohvalil tudi dr. Možina, saj so zelo dobro sodelovali in se prilagajali potrebam UKC, ki je med gradnjo zdravil bolnike.

Kolektor Koling: Prvič tudi BIM-modeliranje

Podjetje Kolektor Koling je do zdaj izvedlo že 12 investicij v zdravstvu. Gre za dokaj zahtevne objekte. Gradnja v UKC je bila »zahtevna zaradi zelo obsežnega sklopa pripravljalnih del, med katera je sodila tudi prestavitev vodovoda in dizelskega agregata, in tudi z vidika komplementarnosti več strok, saj so bili izvedeni zahtevni in obsežni sklopi na strojnih napeljavah in elektroinstalacijah. Projekt je bil zahteven tudi zaradi faznosti izvedbe, saj so bili opravljeni trije tehnični pregledi, zato je bilo treba izvesti tudi veliko uskladitev glede selitev z uporabnikom UKC. To je bil prvi objekt, kjer smo si pomagali z BIM-modeliranjem objekta in najnaprednejšimi tehnikami načrtovanja, kar se je v praksi izkazalo za zelo uspešno tehniko,« je dejal Marko Trampuž iz Kolektorja Kolinga. Dokončati je sicer treba še prostor za rentgen, kar bo mogoče, ko bodo v UKC vedeli, kateri aparat bodo kupili.

Objekt so predali dan pred rokom, naložba pa se je v času gradnje podražila za samo 3,5 odstotka, kar je v zdravstvu, kjer se vrednost naložb zviša lahko tudi za sto odstotkov, velik dosežek.

Do zdaj 56 milijonov evrov

Razpis za opremo v skupni vrednosti 2,3 milijona evrov z DDV je že končan, ponudniki za 15 različnih sklopov izbrani. Med najpomembnejšimi izboljšavami bo Philipsov nadzorni sistem nad življenjskimi funkcijami bolnikov, ki bo nameščen tako v ambulantah kot v opazovalnicah in 24-urni bolnišnici, podatke pa bo pošiljal tudi na intenzivne in druge oddelke, kjer bodo bolniki naprej zdravljeni, je povedal Hugon Možina. Pa tudi sicer bo vsa oprema sedanje internistične urgence nova in sodobna.

Po besedah Cimpermanove z ministrstva bo vsa oprema prišla do 10. oktobra. Ko bo vse pripravljeno, se bodo začeli po 45 letih, kolikor obstajata UKC in stara urgenca, preseljevati. Kdaj bodo začeli v novi urgenci sprejemati bolnike? »Najprej bomo morali vse preizkusiti, da bomo videli, ali dobro deluje, do novega leta pa bomo gotovo že v novem poslopju,« je napovedal Hugon Možina.

Celotni objekt je po besedah Cimpermanove do zdaj stal 56 milijonov evrov, za dokončanje tretje faze – laboratorija in kirurškega dela – bodo potrebovali še 30 milijonov evrov. Razpis bo izšel decembra.