Po dodelitvi stanovanj težave s parkirišči

Brezplačno parkiranje v novi garažni hiši na velenjski Gorici podaljšala do aprila, med bloki pa parkiranje za eno leto le 8 evrov

Objavljeno
07. januar 2016 09.50
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Ta teden so v velikem novem poslovno stanovanjskem objektu na Gorici zaradi težav s snegom in parkiranjem v naselju odprli še tretjo etažo garažne hiše z 228 parkirnimi mesti. Vsega skupaj je v njej zdaj 660 parkirnih mest. Mestna občina Velenje (MOV) je zaračunavanje parkirnine v garažni hiši načrtovala z novim letom, a si je premislila. A parkirišč, kakor kaže, ni dovolj.

Brezplačno parkiranje v garažni hiši je zdaj torej podaljšano do konca marca. S tem so na občini odložili rešitev zapleta, za katerega še ni jasno, kako ga bodo rešili. Anton Brodnik z MOV pravi, da bodo do takrat morali najti rešitev zlasti za parkiranje stanovalcev novega objekta na Gorici. Zanje je rezervirana tretja etaža parkirne hiše, a bodo v njej lahko parkirali le z letno karto. Enako kakor drugod po mestu pa bodo morali od konca januarja za letno dovolilnico za parkiranje na zunanjih parkiriščih za prvi avtomobil plačati 8, za drugega 30 pa evrov.

Potem, ko je občina z dveletno zamudo na Gorici dobila 132 neprofitnih stanovanj in jih septembra 100 razdelila, je v garažni hiši dobila tudi dve tretjini oziroma okoli 440 parkirnih mest.
Medtem pa so se na spletnih forumih Velenjčani z od središče mesta precej odmaknjene Gorice začeli pritoževati nad pomanjkanjem parkirišč. Na Gorici jih je manj zaradi tega, ker so jih pred uvedbo modre cone na novo zarisali po novih standardih, kar pomeni, da so parkirna mesta večja in jih je manj kakor prej.

Brodnik pojasnjuje: »Stanovalci na Gorici imajo okoli 1100 avtomobilov. Z na novo zarisanimi mesti smo dobili 660 parkirišč in 20 brezplačnih za invalide, v garažni hiši pa še 660 mest, od tega za Gorico 440. Torej jih je dovolj, je pa res, da je s poceni dovolilnicami mogoče parkirati le zunaj, za garažni hišo pa je treba imeti letno karto, najcenejša stane 300 evrov.«

Brodnik dodaja, da bodo za zgornjo etažo v garažni hiši morali skupaj s Krajevno skupnostjo Gorica še razmisliti, kakšno ceno naj stanovalcem postavijo. Zaenkrat so zaplet preložili. Brezplačno parkiranje v garažni hiši na vseh 660 mestih so v torek podaljšali do 1. aprila.

Velenjski župan Bojan Kontič je pred časom dejal, da so se velenjske modre cone dobro obnesle, uvedbo modrih con tudi v stanovanjskih naseljih pa so predlagali občani sami. Obenem pa priznava, da urejanje mirujočega prometa že presega zmogljivosti občinskih služb in zato razmišljajo, da bi to prepustili Komunalnemu podjetju Velenje.